Matka jatkuu. Yön selkään hakeuduimme Veszprem-nimiseen kaupunkiin ison Balatonjärven lähimaastoon. Yövyimme paikallisen vastuunkantajapariskunnan luona, ja aamulla kahdeksalta käynnistyi kirjastoauton päivä.

Tuulta päin, Veszprem

Matka jatkuu. Yön selkään hakeuduimme Veszprem-nimiseen kaupunkiin ison Balatonjärven lähimaastoon. Yövyimme paikallisen vastuunkantajapariskunnan luona, ja aamulla kahdeksalta käynnistyi kirjastoauton päivä.

Ystävykset vastailivat innokkaasti kysymyksiin.

Kirjastoautossa on tällä kertaa Pro Life -näyttely; menossa on abortista kertova kiertue. Moniin kouluihin on sovittu vierailu, ja Veszpremissä vierailimme kolmella koululla. Kirjastoautolla on helppo kierrättää tapahtumaa päivän mittaan paikasta toiseen.

Näyttelyn jälkeen on hyvä haastatella ihmisiä ja kysyä ajatuksia, joita se on herättänyt. Mitä katsoja ajattelee ihmisarvosta ja Jumalasta ja siitä, että hän on luonut ihmisen ja rakastaa tätä? Vastauksissa näkyy kommunismin viljelemän ateismin vaikutuksia.

Kesäistä keliä viilensi vain kova tuuli.

Kevät on Unkarissa jo pitkällä. Lämpötilat lähentelevät päivällä 20:tä astetta, mutta tuuli on ollut joka päivä kova. Toisenlainen tuuli puhalsi, kun aamulla kävelin majoituksesta kirjastoautolle − onnistuin saamaan linnuntekeleet päähäni, ja pääsin tekemään aamupesut kosteuspyyhkeillä bussissa.

Veszprem on todella idyllinen maaseutukaupunki.

Poikkesin hetkeksi bussilta idyllisen kaupungin vanhoille kujille. Päädyin tuulessa huojahtelevaan torniin kuvaamaan koulua, jossa juuri vierailimme. Kiertävä näyttely pystyy tavoittamaan kouluryhmiä valtavasti enemmän kuin kiinteä näyttely. En osaa sanoa, montako sataa opiskelijaa tänään näyttelyssä kävi.

Koulun oppilaat tutustuivat bussissa esillä olevaan abortista kertovaan Pro Life -näyttelyyn.

Näyttely poikkesi myös torilla tai sen tapaisella keskustan pysäköintialueella. Koululaisten sijaan autolle pistäytyi siellä tavallista kansaa.

Pro Life -työhön liittyy myös sielunhoito. Kiertävä näyttely on monelle mahdollisuus tulla purkamaan aiheeseen liittyviä tuntemuksiaaan. Kaikkeen vastaan tulevaan sovelletaan kristillistä rakkautta ja etsitään armollisen Jumalan kohtaamista. Päivän ensimmäinen vieras saapui autolle etsimään 20 vuoden taakkaansa apua. Auton ohjaamossa hän sai keskustella ja kohdata armollista Jumalaa kaikessa rauhassa tiimiläisen kanssa.

Vierailimme useassa koulussa. Yhdessä oli suruliputus – joku siellä oli juuri kuollut.

Aina emme tiedä, millaisessa hetkessä kohtaamme ihmisiä. Lähtiessämme eräältä koululta saimme tietää, että koulun lippujen joukossa oleva musta lippu oli surulippu. Joku oli koulusta kuollut tänään.

Yliopiston opiskelijat esittelivät juhlassaan punapukuisen herran tutusti nimellä ”Joulupukki”.

Vierailumme aikana yliopiston opiskelijat juhlivat kaupungilla. Opiskelijaryhmät olivat muodostaneet kulkueita erilaisten hahmojen ympärille. Yllätyin, kun yksi joukkue esittäytyi ”Joulupukin” joukoksi. Päivän viimeisen vierailun oppilaitos oli juuri tämän joulupukin opinahjo, mutta hän ei saapunut bussille tutustumaan näyttelyyn, kuten ei moni muukaan juhlaväestä, joka juhli rakennuksen toisella puolella aina yötä myöten.

Kansanlähetysopiston kansainvälisyyslinjan kautta Romaniassa työskennellyt Katrina näyttää, missä vietti kaksi kuukautta.

Sain haastatella kaiken lomassa Katrina Mäki-Soinia, joka saapui kirjastoauton matkaan Romaniasta. Hän vietti kaksi kuukautta siellä. Haastattelua voi kuunnella sitten Radio Dein Lähetysavain-ohjelmassa, ja Raamattuavain Extraankin jotain kulkeutuu. On hienoa saada tuoda kerrottavaa näistä maista.

Pääsin ihan oikeisiin hommiin bussin kimpussa.

Selfien paikka. Sain Esa Tuurin ottamaan kuvan minusta, kun korjailin bussin irronnutta listaa. Ajattelin sutkauttaa kameraa ojentaessani, että ottaa kuvan, ennen kuin veri lentää. No, jätin sutkauttamatta, mutta kohta kuitenkin upotin ruuvimeisselin peukaloon ja lähdimme etsimään laastaria.

– Veijo Olli

Bus4life Unkari matkan kirjoitukset:

24.4.2017 Näin se matka alkaa
25.4.2017 Tuulta päin, Veszprem
27.4.2017 Mahdollisuus koskettaa, Marcali
29.4.2017 Jos olet saanut syntyä Unkarissa, sinua voi onnittella


Kirjoittaja Veijo Olli on Kansanlähetyksen radio- ja tv-työn koordinaattori. Tutustu Veijoon ja tilaa hänen rukouskirjeensä tästä linkistä.