Pastori Kai Lappalaisella on katuevankelioimisen kokemusta Suomesta, Ruotsista, Saksasta ja Portugalista, joissa hän teki aktiomatkoja jo nuorena, sekä Venäjältä, jossa

Tutuksi kadulla, torilla, missä vain

Pastori Kai Lappalaisella on katuevankelioimisen kokemusta Suomesta, Ruotsista, Saksasta ja Portugalista, joissa hän teki aktiomatkoja jo nuorena, sekä Venäjältä, jossa hän työskenteli pappina pidemmän aikaa. Tuoreimmat kokemukset ovat Virosta, missä hän perustaa seurakuntaa Tallinnan itäosaan Lasnamäelle. 

”Menimme nuotiokahvilaitteiston kanssa Lasnamäellä leikkipuistoon. Tarjosimme siellä teetä ja kahvia ja leikitimme lapsia. Jatkossa voisi vaikka kahden viikon ajan joka päivä käydä siellä leikkimässä lasten kanssa ja keskustelemassa heidän vanhempiensa ja isovanhempiensa kanssa. Näin syntyy tuttavuus ja sitä mukaa myös kiinnostus seurakunnan työtä kohtaan.”

”Kirkon seinien sisältä ulos voi mennä monella tavalla.  En halua ylhäältä käsin huudella, että kaikkien pitää heti tulla kirkkoon. Mutta kun menee palvelumielellä ja tarjoaa ihmisille jotain hyvää, niin syntyy luonnollinen kontakti ja ihmiset alkavat kysyä, kuka sinä olet ja miksi olet tässä.”

Joku odottaa tilaisuutta jakaa taakkojaan

”Vuorovaikutuksen suunta siitä eteenpäin riippuu ihmisten kysymyksistä. Joskus kanssamme vaihdetaan vain muutama sana ja jatketaan matkaa. Mutta esimerkiksi kerran Venäjällä luoksemme tuli Afganistanin sodan veteraani kertoen, että hän oli jo kaksikymmentä vuotta etsinyt tilaisuutta pyytää anteeksi kaikkea pahaa, mitä hän on elämässään tehnyt. Rukoilimme hänen kanssaan saman tien, ja mies muuttui siinä kadulla silmiemme edessä! Hän jätti taakkansa siihen paikkaan ja lähti jatkamaan matkaa. Minne, sitä en tiedä. Kun tapahtuu jotain tällaista, niin ymmärrän, että Jumala ei puhunut ainoastaan hänelle, vaan myös minulle siitä, mitä kristittynä eläminen tarkoittaa.”

”Tavoittavaan työhön lähteminen voi tuntua vaikealta, mutta jo torille tai kadunkulmaan päästyäsi ajattelet, että tätä pitäisi tehdä enemmän. Miksi odotamme, että ihmiset tulisivat meidän luoksemme kirkkoon? Eikä tarvitse erikseen lähteä lähetystyöhön; Lasnamäellä niin kuin kaikkialla muuallakin on välttämätöntä ennen kaikkea kohdata toinen ihminen. Kun aamusta asti olet antanut Jumalan haltuun kaiken, mitä teet, niin hän johdattaa sinua Pyhän Hengen kautta.”

Muistiin merkitsi Piret Riim

Kuva: Kirkkokäsikirjan mukaisesti voi toimia  myös luonnon helmassa. Kai Lappalainen toimittaa ehtoollista aktiomatkalla Virossa. Kirsti Malmi