Tallinnan Lasnamäen matala kellarihuoneisto täyttyi väestä, joka saapui paikalle juhlimaan historiallista hetkeä. 20.  joulukuuta 2016 siunattiin käyttöön Viron luterilaisen kirkon

Tallinnan Lasnamäellä juhlittiin

Tallinnan Lasnamäen matala kellarihuoneisto täyttyi väestä, joka saapui paikalle juhlimaan historiallista hetkeä. 20.  joulukuuta 2016 siunattiin käyttöön Viron luterilaisen kirkon ensimmäinen seurakuntatila 118 000 asukkaan Lasnamäellä. Tätä hetkeä varten ja sitä varten, mitä se tulevaisuudessa mahdollistaa, oli tehty työtä jo kauan. Juhla konkretisoi monen sydämellä olleen kaipuun ja unelman. Se merkitsi Jumalan aktiivista toimintaa ja vastausta rukouksiin − se oli ennen kaikkea ilon ja kiitoksen juhla.

Lähetyskenttänä Viron kolmanneksi suurin kaupunki

Lasnamäki käsitetään usein Tallinnan suurimmaksi kaupunginosaksi, mutta virallisesti se on Viron kolmanneksi suurin kaupunki, 1970- ja 80-lukujen aikana rakennettu suuri kerrostaloalue. Alueelle suunniteltiin jo alun perin koulut ja kaupat sopiville etäisyyksille. Kirkkoja ei katukuvassa kuitenkaan näy lukuun ottamatta uutta hiljattain rakennettua ortodoksikirkkoa. Se ei neuvostoaikana ollut mitenkään yllättävää. Se kuitenkin ihmetyttää, ettei niin suurelle asukasmäärälle ollut vielä tähän päivään mennessä perustettu yhtään luterilaista seurakuntaa.

Virossa palveleva Lappalaisen perhe aloitti seurakunnan perustamiseen tähtäävän työn Lasnamäellä  kaksi vuotta sitten.  Vuoden 2016 syksystä alkaen myös lähetystyöntekijä Kirsti Malmi on tehnyt työtä Lasnamäellä. Kulttuurikeskuksesta vuokratuissa tiloissa on kokoonnuttu kahden vuoden ajan kahdeksi tunniksi tiistai-iltaisin. Omien tilojen puute rajoitti työn kehittymistä. Uskossa ja rukouksessa oli esitetty mahdottomalta vaikuttava toive, että alkava seurakunta saisi omat kokoontumistilat vuoden 2016 loppuun mennessä. Nyt saimme viettää seurakuntatilan avajaisia Lasnamäellä ja todistaa mahdottomalta tuntuneen unelman toteutumista!

Työ Lasnamäellä on virallisesti osa Tallinnan Pyhän Hengen seurakuntaa.

Työ Lasnamäellä on virallisesti osa Tallinnan Pyhän Hengen seurakuntaa.

Ilon ja kiitollisuuden juhla alkaa

Uusi kokoontumispaikka on Lasnamäen vilkkaan Pae-tien varressa sijaitsevan liiketilan kellarihuoneisto.  Lähetit ja seurakuntalaiset ovat muutaman viikon tehneet kovasti työtä huoneiston puhdistamiseksi ja uudistamiseksi. Nyt pienillä katutason ikkunoilla loistavat joulukyntteliköt ja yhdellä ikkunalla seimiasetelma kertovat joulun sanomaa ohikulkijoille.

Kai Lappalainen apureineen valmistelee tilaisuuden videointia; Mirva Lappalainen ja Kirsti Malmi hoitavat viime hetken järjestelyjä kovassa kiireessä. Lappalaisten neljä lasta osallistuvat myös valmisteluihin.  Tilan perällä keittiössä on valmisteltu illan tarjoiluja, ja lapsia odottavat lelut ja askartelutarvikkeet lastentilassa. Olarin seurakunnan lahjoittamat tuolit ja pöydät täyttävät kokoontumistilan kodikkaasti kahvila-asetelmassa.

Kaunis ja tunnelmallinen kellarihuoneisto täyttyy pikku hiljaa. Paikalle tulee kutsuvieraita, seurakuntalaisia ja muutama edellisenä päivänä kävelykadulla nokipannuteetarjoilun aikana kutsuttu ensikertalainenkin. Lähetit ja paikalliset aktiivit ovat ovella vastaanottamassa tulijoita lämpimin hymyin ja halauksin. Tilaisuuden alkua odotellessa kuuluu puheensorina ja taustalla pyörivät Jeesus-filmin pätkät ja kristilliset musiikkivideot.

Lasnamäe_48_Kai_Lappalainen_(Tode_Jurvanen)

Kai Lappalainen kiittää monia yhteistyötahoja.

Kai Lappalainen toivottaa yleisön tervetulleeksi, kertoo hieman historiaa ja kiittää monia yhteistyötahoja, jotka ovat olleet jollakin tavalla mukana tukemassa työtä Lasnamäellä. Vuorotellen kutsuvieraat ja eri tahojen edustajat saavat kortin, lahjan ja tilaisuuden jakaa omat terveisensä. Suomesta tuovat tervehdyksensä Olarin seurakunnan ja Kansanlähetyksen edustajat. Olarin seurakunta on Lappalaisen perhettä tukeva seurakunta. Tavaralahjoitusten lisäksi se on ottanut vastuun uusien kokoontumistilojen vuokrakulujen kattamisesta. Kokoontumistilan urut ovat lahjoitus Tampereen Messukylän seurakunnalta. Suurimman kiitoksen saavat lasnamäkeläiset itse − heitä varten kaikki tämä tapahtuu.

Lasnamäe_64_Kirsti_Kipa_Malmi_(Tode_Jurvanen)

Lähetti Kirsti Malmin kaunis laulu täyttää kokoontumistilan.

Tallinnan rovasti Jaan Tammsalu siunasi uuden seurakuntatilan

Tallinnan rovasti Jaan Tammsalu siunaa uuden seurakuntatilan.

Eteenpäin uusin mahdollisuuksin

Kiitosten ja yhteistyötahojen puheenvuorojen jälkeen Tallinnan rovasti Jaan Tammsalu siunaa seurakunnan kokoontumistilanKirsti Malmin musiikin jälkeen siunaustilaisuus päättyy yhteiseen kahvihetkeen.  Tilaisuutta seurataan Facebook Live -lähetyksen kautta myös ainakin Suomessa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Kahvin jälkeen illan kruunaa Reinary Vennad -yhtyeen konsertti. Lapset saavat vapaasti juosta ja tanssia mukaansatempaavan musiikin tahdissa.

Mirva Lappalainen oli väsynyt, mutta kiitollinen illan päätyttyä.

Mirva Lappalainen on illan päätyttyä väsynyt mutta kiitollinen.

Illasta  jäi osallistujien sydämiin kiitollisuus siitä, että  Lasnamäellä on nyt pieni mutta loistava valon ja totuuden paikka. Työnäyn, ilolla ja taidolla palvelevien työntekijöiden sekä sitoutuneiden paikallisten vastuunkantajien perusteella vaikuttaa siltä, että on vain ajan kysymys, milloin kaikki uuden seurakuntatilan valkoiset tuolit täyttyvät ja tila alkaa jäädä pieneksi.

Lappalaisen perheen ja Kirsti Malmin lähettäjänä sinäkin voit olla mukana viemässä evankeliumia Lasnamäelle. Mahdollisuudet ovat monet, tarve tukijoille on suuri. Tule suureen mukaan!

Lahjoita tähän työhön:


Viron-työstä vastaava aluekoordinaattori Anssi Savonen toi juhlaan Kansanlähetyksen kiitokset:

”Kiitämme uskollisesta joukosta, joka on joka tiistai-ilta kokoontunut kahden vuoden ajan Linnakivi-keskuksessa. Kiitämme Viron evankelisluterilaista kirkkoa, että saamme tehdä työtä, joka on meille niin rakasta täällä Virossa. Kiitämme Olarin seurakuntaa näystänne tukea Lasnamäen omien tilojen saantia. Kiitämme lähetystyöntekijöitä, että jaksatte olla mukana arkipäivässä, juhlassa ja kaikessa muussakin.

On aivan mahtavaa, että maailman suurinta sanomaa, sanomaa Jeesuksesta Kristuksesta, voidaan julistaa Lasnamäellä. Evankeliumin julistaminen on tärkeää, koska Jeesus on käskenyt tehdä niin. Se on tärkeää, koska on paljon ihmisiä, jotka eivät vielä tiedä maailman ihaninta asiaa, Jeesusta. Niitä ihmisiä on täällä Lasnamäelläkin. Ihmiselle parasta on se, että saa olla mukana Jumalan työssä. Kiitos sinullekin, että olet tullut tänään tänne. ”


Kuvat: Tode Jurvanen

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna