Vuonna 1964 perustettu Uusi Tie -lehti tasoitti tietä myöhemmin syntyneelle Kansanlähetykselle. Lehden kärkenä on aina ollut osoittaa pelastuksen tietä, rakentaa

Vuokko Vänskä on toiminut 20 vuotta lähetystyössä Japanissa. Hän työskenteli vuoteen 2015 asti Uusi Tie -lehden toimituspäällikkönä. Kuva: Jenniina Nummela

Sukelsin Jumalan maailmaan

Vuonna 1964 perustettu Uusi Tie -lehti tasoitti tietä myöhemmin syntyneelle Kansanlähetykselle. Lehden kärkenä on aina ollut osoittaa pelastuksen tietä, rakentaa uskovia, mutta ottaa myös kantaa yhteiskunnan ja kirkon epäkohtiin kirkon parhaaksi, Raamatun hengessä. Sen tehtävänä on ollut kertoa uutisia Jumalan valtakunnasta.

Lehden teossa sain itse sukeltaa Jumalan maailmaan ainutlaatuisella tavalla. Uskollisen naislähetin työhön tutustuminen Ballanan klinikalla ja Assuanin sairaalan 100-vuotisjuhlat Egyptissä, arabiankielisen TV-kanavan studiotyöskentelyn seuraaminen Libanonissa ja Aleppon piispan haastattelu. Tässä muutamia kokemiani tähtihetkiä toimittajan työstä Uudessa Tiessä.

Antoisin haastateltava ei löytynyt kuitenkaan kaukaa maailmalta, vaan hän oli oma opettajamme, rovasti ja psykoanalyytikko Sakari Kähkönen (24.9.1935–29.5.2015). Toimittajana minulla oli tietty suunnitelma, millainen jutusta tulisi. Sakari kuitenkin aina yllätti. Hän vei ajatukset ja tunteet syvemmälle kuin olin etukäteen osannut odottaa. ”Kristus on minut lunastanut muttei parantanut”, hän tokaisi, kun pyysin häneltä haastattelua sairaudesta ja kärsimyksestä.

Hän muistutti, että luopuminen on osa elämän kulkua ja se oli myös keskeinen asia Jeesuksen opetuksessa. ”Ihmisen tulee suostua elämään, kehittymään ja kasvamaan ja loppupäässä on suostuttava luopumaan aikaisemmasta elämästään”, Kähkönen opetti. Hän myös teroitti, että aikuisen pitää ottaa vastuu omasta elämästään. ”Se merkitsee muun muassa kykyä sietää vastoinkäymisiä”.

Kähkönen totesi, ettei Jumala tehnyt hänelle vääryyttä, kun antoi vaikean sairauden. Hän kertoi kokeneensa, että sairaus ja kärsimys antoivat hänelle uudet silmälasit Jumalan sanan lukemiseen.

Sakari Kähkösen haastattelu oli kohtaaminen, joka jäi pysyvästi mieleeni. Uskon sen välittyneen myös lukijoille. Hengellinen lehti ei ole vain paperia ja sanoja. Jumala voi puhaltaa sanoihin elämän hengen.

Vuokko Vänskä
kirjoittaja on toiminut lähetystyöntekijänä Japanissa sekä Uusi Tie -lehden toimituspäällikkönä.

Kirjoitus on julkaistu Kansanlähetyksen 50-vuotisjuhlakirjassa Rakkaus kantaa. Kirjaa voit tilata täältä.

Klikkaa auki tämän päivän luukku videojoulukalenterista ja tutustu lisää Uusi Tie
-lehteen.

Lahjoita tähän työhön: