Kansanlähetyspäivien ulkomaiselle vieraalle, pastori Hailu Abebelle Suomen vierailu on ensimmäinen matka hänen kotimaansa Etiopian rajojen ulkopuolelle. Maailman suurimman luterilaisen kirkon,

Etiopian evankelisessa Mekane Yesus -kirkossa synodeiksi nimitetään hiippakuntiin verrattavia alueellisia yksikköjä joiden johtohenkilöiden nimike on presidentti. Hailu Abebe tuli uudelleenvalituksi presidentin tehtävään toukokuussa muutama vuosi sitten perustetun Jimman synodin toisessa virallisessa kokouksessa. Hän tuo Kansanlähetyspäiville kiitokset Etiopian lähetystyöstä. Kuva: Aki Tuppuraisen arkisto

Presidentti Hailu Abebe: Opetuslapseuttamista tarvitaan läpi koko kirkon

Kansanlähetyspäivien ulkomaiselle vieraalle, pastori Hailu Abebelle Suomen vierailu on ensimmäinen matka hänen kotimaansa Etiopian rajojen ulkopuolelle. Maailman suurimman luterilaisen kirkon, Mekane Yesus -kirkon, Jimman synodin presidentti tuo mukanaan kiitokset kaukaisilta lähimmäisiltämme.

– Haluan nähdä kaikki ne ihmiset, joilla on niin hyvä sydän Etiopiaa kohtaan. Kansanlähetys on työmme päätukija, ja haluan tavata kaikki ne, jotka seisovat meidän rinnallamme tässä yhteisessä työssä.

Presidentti Hailu Abebe kiittää suomalaisia oman synodinsa diakoniatyöstä, jota Kansanlähetyksen kautta on tehty jo vuosikymmeniä.

– Suurin osa paikallisseurakunnistamme on syntynyt diakoniatyön myötä. Ottaessaan vastaan apua ihmiset näkivät rakkautemme heitä ja Jeesusta kohtaan. Niinpä he tulivat helposti Jeesuksen luo. Diakoniatyö on perustavaa työtä meidän synodissamme.

Diakoniatyöllä Hailu Abebe tarkoittaa monenlaisen puutteen keskellä elävien ihmisten elinolosuhteiden parantamista. Maassa, jossa on valtavasti köyhyyttä, sitä työtä riittää.

– Vesijohtoverkostojen rakentaminen ja lähteiden suojaaminen antavat mahdollisuuden saada puhdasta vettä ja estävät näin tautien leviämistä. Joillakin alueilla ihmiset eivät pystyneet ostamaan uusia härkiä, kun entinen kuoli. Kansanlähetyksen tukemissa projekteissa viljelijät saivat uuden härän. Naapurit muodostivat häristä parin ja pystyivät kyntämään peltonsa. Siinä ihmiset näkivät konkreettisesti Jumalan rakkauden.

Kolme tärkeintä tehtävää

Synodin johtajana Hailu Abeben työhön kuuluu koordinoida hiippakuntansa työtä ja auttaa alueen seurakuntia niiden toiminnassa. Hän kouluttaa ja opettaa erilaisissa tapahtumissa.

– Pidän opettamisesta. Rohkaisen seurakunnan johtajia ja seurakuntalaisia tekemään evankelioimistyötä, erityisesti tavoittamaan uusia ihmisiä evankeliumilla. Se on elämäni pääasia. Olen myös saarnamies, tykkään saarnata Jumalan sanaa.

Kirkon tulevaisuuden kannalta presidentti Hailu pitää tärkeimpänä kolmea asiaa.

– Mielestäni nyt tarvittaisiin vahvaa työtä opetuslapseuttamisessa läpi koko kirkon. Tarkoitan johtajatasolta lähtien pienintä jäsentä myöten. Toisena tarvittaisiin vahvaa naistyötä. Naiset ovat ratkaisevassa asemassa seurakuntatasolla. Jos hoidamme tämän kysymyksen hyvin, ratkaisemme koko kirkon tilanteen. Meidän on myös nähtävä lapsi- ja nuorisotyön tärkeys. Sillä lailla me rakennamme tulevaisuuden kirkkoa.

Haastattelu: Aki Tuppurainen, toim. Anne Lepikko