Lomalle lähtiessämme parvekkeellemme istutetut pelargoniat kukkivat, mutta palattuamme kukinta oli loppunut kokonaan. Ystävämme, joka oli kastellut kukkia, arveli huolissaan, että hän

Kuva: Pixabay

Pelakuun saarna

Lomalle lähtiessämme parvekkeellemme istutetut pelargoniat kukkivat, mutta palattuamme kukinta oli loppunut kokonaan. Ystävämme, joka oli kastellut kukkia, arveli huolissaan, että hän oli varmasti kastelullaan tuhonnut kukkamme. Lohdutin häntä, että varmasti kukkienkin täytyy levätä ja ne rupeavat kukkimaan myöhemmin omalla ajallaan.

Niinpä sitten jatkoin kukkien hoitoa kastelemalla ja lannoittamalla. Kun ne olivat kukkien sijaan kasvattaneet runsaasti lehtiä, karsin myös liikoja lehtiä pois ja jäimme odottamaan. Kuukauden kuluttua sainkin todistaa levon tuottaneen tulosta: löysin eräänä aamuna kymmenittäin nuppuja. Nyt ne ovat alkaneet avautua, niin että saamme ihailla kaunista kukkaloistoa parvekkeellamme.

Pelakuut pitivät meille sanattoman saarnan levon merkityksestä. Jotta voi kukkia tai tuottaa hedelmää, tarvitaan välillä lepoa. Eikä vain mitä tahansa lepoa, vaan levonkin aikana tarvitaan hoitoa ja huolenpitoa. On kasteltava, lannoitettava ja karsittava liikoja rönsyjä ja lehtiä, jotka eivät enää anna tilaa kukille.

Myös hengellisessä elämässämme tarvitsemme lepoa. Helposti käsitämme asian väärin, kun Jumala siirtää meidät hetkeksi syrjään. Koemme, että olemme tarpeettomia, sillä olemme niin voimakkaasti sisäistäneet tekemisen ja suorittamisen olotilan. Hengellisesti tarvitsemme kuitenkin itsekin kastelua, Jumalan sanan puhuttelua ja hoitoa.

Meidän on hyvä aina silloin tällöin myös rauhassa miettiä, mitä karsittavaa elämästämme löytyy. Varmasti meidän itse kunkin elämään kasvaa sellaisia rönsyjä ja lehdistöä, joka estää ja hidastaa Jumalan suunnittelemaa kasvua ja hengellisen hedelmän tuottamista.

Tuula Siljanen
Kirjoittaja toimii Lähi-idässä koulutus- ja opetustehtävissä