Jokaiselle tulee turvata inhimillinen ja kivuton elämä ennen kuolemaa. Lääkäri, kansanedustaja Päivi Räsänen on kirjoittanut kirjan, joka on voimakas puheenvuoro

Päivi Räsäsen kirjan viesti on, että ihmisen on voitava tuntea olevansa arvokas viimeiseen hengenvetoon saakka. Ihmiselämän arvokkuus ei vähene avun tarpeen lisääntyessä.

Päivi Räsänen: Ihminen on arvokas viimeiseen hengenvetoon saakka

Jokaiselle tulee turvata inhimillinen ja kivuton elämä ennen kuolemaa. Lääkäri, kansanedustaja Päivi Räsänen on kirjoittanut kirjan, joka on voimakas puheenvuoro ajankohtaiseen eutanasiakeskusteluun.

Kustannusosakeyhtiö Uuden Tien julkaisu ”Mistä on kysymys – Eutanasia” avaa lääketieteen, terveydenhuollon nykytilan ja kristillisen ihmiskuvan näköaloja kuoleman ja kärsimyksen kysymyksiin.

Eutanasiaa perustellaan tavallisesti kahdella argumentilla: parantumattomasti sairaan potilaan kärsimyksillä ja hänen itsemääräämisoikeudellaan päättää kuolemastaan. Kuitenkaan missään maailman maassa potilaalle ei ole turvattu lakisääteistä ”oikeutta kuolla”, ei Hollannissakaan. Kansainväliset ihmisoikeussopimukset tunnustavat ihmisen oikeuden elämään, ei kuolemaan.

Potilasta ei tarvitse surmata, jotta kipu ja muut oireet saadaan hoidettua. Saattohoito on kehittyneempää kuin koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa.

Räsänen painottaa: ”Eutanasia ei tarkoita tarpeettomien hoitojen riisumista vaan potilaan tappamista.  Tämän todellisuuden häivyttämiseksi käytetään kiertoilmaisuja kuten kuolinapu tai arvokas kuolema. Lääkärin tehtävä on kuitenkin suojella, ei tuhota elämää.”

Kirjan viesti on, että ihmisen on voitava tuntea olevansa arvokas viimeiseen hengenvetoon saakka. Ihmiselämän arvokkuus ei vähene avun tarpeen lisääntyessä. Potilaan kuolemantoive sisältääkin kysymyksen: ”Välittääkö kukaan minusta? Olenko jo täysin tarpeeton?” Tällaiseen kyselyyn ei tule vastata kuolinpiikillä. Kuoleva tarvitsee inhimillistä läsnäoloa ja tehokasta oireenmukaista hoitoa. Saattohoidon puutteita ei korjata eutanasialla.

Tilaa kirja täältä.

Kirjan arvostelukappaleita voi tilata osoitteesta tilauspalvelu@uusitie.com.