Kuvassa keskellä 98-vuotias Jumalan lapsi molemmilla puolillaan vähän nuoremmat. Tänään on merkittävä päivä! Pääsen toista kertaa elämässäni japanilaisen seurakunnan jumalanpalvelukseen

Japanin ev.lut. Nishinomiyan seurakunta

Nishinomiyassa Asakon ja Laurin kanssa

Kuvassa keskellä 98-vuotias Jumalan lapsi molemmilla puolillaan vähän nuoremmat.

Tänään on merkittävä päivä! Pääsen toista kertaa elämässäni japanilaisen seurakunnan jumalanpalvelukseen – ensimmäisestä kerrasta onkin jo kulunut tasan viikko. Olen kirkkovieraana Nishinomiyan seurakunnassa, jossa palvelevat Kansanlähetyksen lähetit Asako ja Lauri Palmu. Toinen merkittävä asia on se, että ensimmäistä kertaa elämässäni olin hereillä sillä kellonlyömällä, kun Suomi siirtyi talviaikaan. Tosin täällä kello siinä vaiheessa näytti jo aamuyhdeksää.

Länsi-Japanin ev.lut. kirkolle on tyypillistä alun perin norjalaisten tuoma maallikkokeskeisyys ja myös jumalanpalveluksessa maallikkojuontajan tärkeä rooli. Tänäkin sunnuntaina rouva Chiba johtaa jumalanpalveluksen melkein kaikki osiot. Lauri-pastorin tehtäväksi jää saarna ja Herran siunaus sekä jumalanpalveluksen päätteeksi lukuisa joukko tiedotuksia. Asako Palmu säestää.

Toki kulissien takana papin perheellä on jumalanpalveluksen valmistelussa paljon tehtävää aina viikkoesitteiden taittelusta (minäkin autoin!) kadun lakaisemiseen. Uskonpuhdistuksen muistopäivän kunniaksi liturginen väri on vaihdettu vihreästä punaiseen pastorin omin käsin.

kristinusko Japanissa

Nishinomiyan seurakunta viettää uskonpuhdistuksen muistopäivän jumalanpalvelusta. Pianon ääressä Asako Palmu.

Tunnen jo olevani varsin pätevä kirkkovieras, kun osaan napata itselleni takapöydältä kauniin kirjekuoren kolehtiseteliä varten. Kykenen myös laulamaan tai lukemaan muun seurakunnan mukana aina silloin, kun sanotaan ”Halleluja” tai ”Aamen”. Kyllä tämä tästä – enää kolmekymmentä vuotta, niin on japanin kieli hallussa!

Jumalanpalveluksen teema on ”Vapaaksi tekevä totuus”. Palmu-sensei kysyy saarnassaan kohtikäyvästi: ”Oletko vapaa? Jumalan Sanassa pysymällä meistä tulee todellisia opetuslapsia. Totuus tekee meidät vapaiksi. Jeesus vapauttaa synnin, kuoleman ja paholaisen vallasta.” Lutherin vapauttava ahaa-elämys koskee tätä kirkkokansaa samoin kuin kaikkia Suomessakin kokoontuvia: pelastus tulee Jumalan teoista, ei meidän teoistamme.

Lähetystyöntekijä Lauri Palmu saarnaa

Lauri-pastori saarnaa Lutherin suurista oivalluksista.

Tuttuun tapaan tuon jumalanpalveluksen lopuksi terveiset Suomen kristityiltä ja Kansanlähetykseltä. Kyynel tulee silmään, kun seurakunnan kuoro odottamatta ryhmittäytyy eteeni ja laulaa minulle Jumalan siunausta toivottaen. Vähän harmittaa, että nauhuri jäi matkalaukkuun pappilan yläkertaan.

Tämän artikkelin yläkuvassa poseeraan kahden viehättävän rouvan kanssa. Keskellä istuva rouva Nato on aikoinaan saanut toiveikkaaksi etunimekseen Momoyo, joka tarkoittaa sataa aikakautta. Lähellä sen toiveen toteutuminen jo onkin; Momoyo on nyt 98-vuotias. Hänet on lapsena tuonut kirkkoon isoisä, joka kuului Japanin legendaaristen samuraiden joukkoon. Nyt ilon Jeesuksen löytämisestä jakaa myös hänen tyttärensä Shibakawa (kuvassa oikealla) sekä seuraavienkin sukupolvien edustajat.

Nöyrin mielin pakkailen illalla matkalaukkua kotimatkaa varten. Lähetystyö Japanissa tuottaa hedelmää Jumalan valtakuntaan; mahtavaa saada olla siinä mukana! Suljetaan rukouksiimme Palmun perhe ja Nishinomiyan seurakunta!

Kohta jo kotimatkalla Japanista

Anne Tuovinen
aluekoordinaattori

Lahja Asako ja Lauri Palmun työlle Japanissa

Lahjoita tähän työhön:


Anne Tuovisen matka Japanissa – lue lisää:

Anne Tuovisen Facebook-video ennen matkaa – Anne Tuovinen
Japanissa opiskellaan englantia ja musiikkia Ullan kanssa – Ulla Pendolin
HAT-Kobessa Marin ja Danielin kanssa – Mari ja Daniel Nummela
Yllätysjuhlat Japanissa Lean kanssa – Lea Pihkala
Juoksemaan luterilaisen pappiskoulutuksen puolesta Japanissa – Kansanlähetyksen lähetystyöntekijät
Historian siipien havinaa Japanissa Taijan kanssa – Henry ja Taija Liivola
Awajilla Eevan ja Arnin kanssa – Arni ja Eeva Hukari
Nishinomiyassa Asakon ja Laurin kanssa – Lauri ja Asako Palmu
Japani sydämellä ja rukouksissa – Matkan loppukatsaus.