Neuvostoajan teatterista Herran huoneeksi

18.12.2014

Pietarin Kirotshnaja-kadulla sijaitseva luterilainen Pyhän Annan kirkko on monille kaupunkilaisille tuttu neuvostovuosilta, jolloin siellä toimi elokuvateatteri Spartak. Myöhemmin tulipalossa kovia kokenut kirkkorakennus luovutettiin viime vuonna Inkerin kirkon hallintaan ja siitä on tarkoitus tehdä nuorisokeskus.

Päätös Pyhän Annan kirkon palauttamisesta kirkolliseen käyttöön tehtiin 18. marraskuuta 2002. Muutamaa viikkoa myöhemmin kirkossa syttyi aamuyöllä tulipalo. Syylliseksi todettiin kirkon vahti, joka oli syytteen mukaan nukahtanut tupakka suussa.

Pastori Aleksandr Kudrjavtsevin mukaan tämä selitys ei ole kovin todennäköinen, koska vahdin huone ei palanut. ”Todennäköisesti tulipalon syy oli jossain muualla, mutta on vaikea sanoa, mikä se oli. Vaihtoehtojen kirjo on laaja: tuhopoltosta rikkinäisiin sähköjohtoihin”, Kudrjavtsev sanoo venäläisessä Village-verkkolehdessä.

 

anna2

Palossa kirkon katto romahti ja sisätilat tuhoutuivat pahasti. Tämän jälkeen kirkko seisoi pitkään raunioituneena, kunnes Pietarin kaupungin hallinto puuttui tilanteeseen. Kirkon julkisivu restauroitiin ja katto korjattiin. Vuonna 2013 kirkko siirtyi Inkerin kirkon hallintaan.

Kunnostustöitä ja yhteisön rakentamista

Pyhän Annan kirkon toiminnasta vastaa tällä hetkellä Raivolan seurakunnan kirkkoherra Aleksandr Kudrjavtsev. Hän työskentelee myös Inkerin kirkon keskuskansliassa kiinteistövastaavana. Inkerin kirkon omistuksessa on kiinteistöjä eri puolilla Venäjää.

Pyhän Annan kirkon tulipalosta on kulunut yli kymmenen vuotta, mutta kirkon sisätiloissa näyttää siltä kuin se olisi tapahtunut äskettäin. Tilojen korjaamiseen tarvitaan paljon rahaa.
”Toivomme saavamme apua myös valtiolta ja aiomme tehdä anomuksen kulttuuriministeriöön. Tällä hetkellä käytämme kuitenkin voimavaroja ennen kaikkea siihen, että täällä muodostuisi yhteisö, olisi elämää ja järjestettäisiin tapahtumia. Haluamme kiinnittää kaupunkilaisten huomion tähän historialliseen kulttuurikohteeseen, joka on pyhä paikka. Jumalan avulla pyrimme keräämään vähitellen varat myös kunnostustöihin”, Kudrjavtsev sanoo.

Liikkeelle täytyy kuitenkin lähteä siitä, että kirkkoon saadaan sähköt ja keskuslämmitys. Rakennuksen toiseen kerrokseen on remontoitu pieni kappeli, jossa pidetään sunnuntaisin venäjänkielisiä ja englanninkielisiä jumalanpalveluksia.

Taiteella on paikkansa kirkossa

Elokuussa Pyhän Annan kirkossa avattiin nuorten taitelijoiden näyttely otsikolla ”Ihminen materiaalina”. Erilaisilla tekniikoilla työskentelevät taiteilijat pohtivat teostensa kautta luonnollisen harmonian prosessia, joka heidän mukaansa syntyy vain luovan ihmisen dialogissa luodun ihmisen kanssa.

Aleksandr Kudrjavtsev toteaa klassisella musiikilla ja taiteella olleen aina paikkansa luterilaisessa kirkossa. Kirkko on usein ollut paitsi hengellisen elämän keskus, myös kulttuurikeskus. ”Meille oli täysin luonnollista avata kirkon ovet nuorille taiteilijoille, jotka halusivat omalta osaltaan antaa työpanoksensa ja varojaan kirkon kunnostukseen. Osittain heidän ansiostaan lattia on nyt katettu niin, että kirkossa on turvallista kulkea. Ennen näyttelyn avautumista kirkosta raivattiin monta säiliöllistä rakennusjätettä.”

Pyhän Annan kirkosta toivotaan muodostuvan eri toimijoiden käytössä oleva nuorisokeskus, jossa nuoret voisivat vaihtaa mielipiteitä ja käydä keskustelua – ja tietysti myös osallistua jumalanpalveluksiin. Tiedottamiseen Annan kirkon yhteisö käyttää nykyaikaisia keinoja. Heillä on oma kotisivu ja he ovat esillä sosiaalisessa mediassa.

Jatkossakin kirkossa tullaan järjestämään näyttelyitä, elokuvanäytöksiä ja konsertteja. Marraskuun lopussa järjestettävän kristillisen elokuvan festivaalin aikana kirkossa on tarkoitus esittää nuorten ohjaajien kokeilevia elokuvia. ”Kulttuuritapahtumien sisältö ei tietenkään voi sotia kristillistä moraalia ja etiikkaa vastaa”, Kudrjavtsev rajaa.

Pyhän Anna kirkossa kaikuvat taas sanat ja sävelet Jumalan kunniaksi. Vaikka jumalanpalvelusyhteisön käyttämä pieni kappeli on karu ja yksinkertainen, on rappion vuosista muistuttavien seinien sisällä nyt elämää.

Pyhän Annan kirkon vaiheet:
- Valmistui 1779 saksalaisen luterilaisen seurakunnan käyttöön. Kirkossa oli paikat 1500 hengelle. 
- 1900-luvun alussa seurakuntaan kuului noin 12 000 jäsentä. 
- 1935 kirkko suljettiin ja muutamaa vuotta myöhemmin rakennuksessa avattiin elokuvateatteri Spartak. Rakennuksessa tehdyissä muutostöissä kirkon sisäosaa koristaneet maalaukset tuhottiin lähes täysin.
- Vuodesta 1992 vuoteen 1997 saksalaisen luterilaisen kirkon seurakunta kokoontui Annan kirkolla jumalanpalveluksiin sunnuntaisin, mutta muina päivinä rakennuksessa toimi edelleen elokuvateatteri ja disko. 
- 2002 kaupungin hallinto nosti kanteen rakennuksen palauttamisesta kirkolle ja päätös palauttamisesta tehtiin marraskuussa 2002.
- 2013 kirkko siirtyi Inkerin kirkon hallintaan.

Miina Makkonen
Kirjoittaja toimii Kansanlähetyksen lähettäjäyhteyksien koordinaattorina. Hän on toiminut lähetystyössä Venäjällä vuosina 1998 – 2011.

Aleksandr Kudrjavtsevin sitaatit ovat Village-nettisivustolta www.the-village.ru. Sen lisäksi lähteenä on käytetty Pyhän Annan kirkon kotisivuja www.st-anna.ru ja Inkerin kirkon kotisivuja www.inkerinkirkko.fi.

Löydä: Pyhän Annan kirkko Pietarissa (google maps)

Katso: Pyhän Annan luterilainen kirkko – Wikipedia

Artikkeli on julkaistu 11.12.2014.

Tue työtä Venäjällä kertalahjoituksella

Voit lahjoittaa netissä painikkeen kautta tai tilisiirrolla sivun alareunassa näkyvin tiedoin viitenumerolla 71000.

Lahjoita

Share This