Olen matkalla tutustumaan kirjallisuustyöhön Itä-Euroopassa. Vietän viikon Bus4life-kirjastoauton kyydissä Unkarissa. Mutta miten matka oikein alkaa? Matka alkoi tänään kahvin kaadolla.

Näin se matka alkaa

Olen matkalla tutustumaan kirjallisuustyöhön Itä-Euroopassa. Vietän viikon Bus4life-kirjastoauton kyydissä Unkarissa. Mutta miten matka oikein alkaa?

Budapestin seutu on hyvin tasaista maastoa.

Matka alkoi tänään kahvin kaadolla. Nousin lentokoneeseen ja sain kahvia juotavaksi. Hyvin taidollisesti sain kaadettua kahvin syliini ennen ensimmäistäkään kulautusta. Kahvin mukana annetulla servetillä ei kovin kuivaa jälkeä syntynyt, eikä lentokoneen vessassa housuista juurikaan kuivempia tullut. Oli jatkettava matkaa mokkamasterin tuoksuisena. Onneksi toisen lennon aikana housut alkoivat jo olla kuivat. Pahoittelin kahvintuoksua minua vastaan tulleelle veljelle.

Budapestin lentokentän edessä on iso parkkipaikka.

Odotin noutajaa lentokentän edessä. Kun häntä ei kuulunut, soitin perään. Ihmettelin, kun hän kertoi olevansa juuri tulossa hakemaan minua valkoisella autollaan, jossa lukee punaisella OM − hän nimittäin käski mennä takaisin sisälle ja siellä toiseen kerrokseen. Tajusin noudon autolla toisesta kerroksesta, kun älysin katsoa ylleni. En ollutkaan katoksen alla, vaan sillan alla, ja ylemmästä kerroksesta pääsi toiselle tielle, kuten monilla lentoasemilla.

Ilta alkaa hämärtyä.

Pääsen majoittumaan. Veli alkaa tehdä ruokaa, minä tiskaan likaiset astiat. Kerron samalla hänelle, miten kahvi lensi päälleni. Hetken päästä veli tarkastaa ruuan kypsyyttä uunista sillä seurauksella, että huonosti uuniin istuva pelti kaatuu ja ruuat ovat pitkin uunin avonaista kantta. Tänään mennään tällä tyylillä.

Tiskit kuivumassa.

Ennen tiskiä pesin housuni ja sitten avustin keittiön siivoamisessa. Näin mennään, mutta miten kaikki jatkuu? Kunhan lumeen Moldovassa juuttunut Bus4life-kirjastoauto saapuu tänne, lähdemme kiertämään Unkaria. Lumi ei toki ole ollut auton ainoa ongelma.  Pehmeä jalkapallokenttä oli ensin koettanut saada sen ja samoin sitä irrottamaan kutsutut erilaiset koneet sisuksiinsa.

Näin matka on alkanut.

Selfien paikka, kun vihdoin pääsimme syömään.

– Veijo Olli

Bus4life Unkari matkan kirjoitukset:

24.4.2017 Näin se matka alkaa
25.4.2017 Tuulta päin, Veszprem
27.4.2017 Mahdollisuus koskettaa, Marcali
29.4.2017 Jos olet saanut syntyä Unkarissa, sinua voi onnittella


Kirjoittaja Veijo Olli on Kansanlähetyksen radio- ja tv-työn koordinaattori. Tutustu Veijoon ja tilaa hänen rukouskirjeensä tästä linkistä.