Torstaiaamuna 19.11.2015 Etiopian Mekane Yesus -seminaarin henkilökuntaa ja opiskelijoita järkytti uutinen, joka levisi kulovalkean tavoin: teologisen osaston apulaisdekaani Gideon Adugna

Mekane Yesus -seminaarin apulaisdekaani surmattu

Torstaiaamuna 19.11.2015 Etiopian Mekane Yesus -seminaarin henkilökuntaa ja opiskelijoita järkytti uutinen, joka levisi kulovalkean tavoin: teologisen osaston apulaisdekaani Gideon Adugna (34 v.) on surmattu.

Gideon oli yksi seminaarin luupavimmista nuorista teologeista. Hänet oli syksyllä 2015 hyväksytty tohtoriopiskelijaksi USA:n Missouri-synodin St. Louisissa sijaitsevaan seminaariin. Hän ei kuitenkaan saanut viisumia USA:han ja jatkoi siksi apulaisdekaanin työtään Mekane Yesus -seminaarissa. Gideonin erityisala oli Etiopian kirkkohistoria.

Tapasin Gideonin viimeisen kerran hänen kuolinpäivänsä aamuna, sillä toimistomme ovat seminaarilla vierekkäin. Gideon olemus oli aina hymyilevä ja ystävällinen.

Gideon oli ahkera työntekijä ja viipyi monesti seminaarilla iltamyöhään. Seminaarin vartijat olivat varoittaneet häntä liikkumasta yksin pimeällä. Keskiviikkoiltana 18.11. hän lähti seminaarilta klo 22:n jälkeen kävellen noin puolentoista kilometrin päässä sijaitsevaan kotiinsa. Muutaman sadan metrin päässä Gideonin kodista rikolliset hyökkäsivät hänen kimppuunsa ja ryöstivät ja tappoivat hänet julmasti. Gideonia jäivät suremaan raskaana oleva vaimo ja kuusivuotias poika. Etiopian Mekane Yesus -kirkko menetti Gideonissa yhden tulevista johtajistaan.

Esko Siljanen
Vanhan testamentin luennoitsija
Mekane Yesus seminaari, Addis Abeba