Matka jatkuu Unkarin maaseudulla. Tien päällä olo tuntuu, mutta ehkä jatkuvaan menemiseen tottuu ja oppii löytämään tarvittavat levon hetket. Maaseutukaupungin

Mahdollisuus koskettaa, Marcali

Matka jatkuu Unkarin maaseudulla. Tien päällä olo tuntuu, mutta ehkä jatkuvaan menemiseen tottuu ja oppii löytämään tarvittavat levon hetket. Maaseutukaupungin tori on tyhjä, tänään torilla ei olekaan väkeä. Siirrymme hetkeksi paikkaan, jossa täkäläiset eivät käy.

Pienen ihmettelyn jälkeen moni saapuu bussille katsomaan näyttelyn ja tapaamaan tiimiä.

Saavumme romanivähemmistön asuinalueelle. Ihmiset katselevat kaukaa. Kävelen miljöön läpi toistellen jokaiselle ”Jo napot”, hyvää päivää. Otan varovasti muutaman kuvan ja odotan, mitä tapahtuu. Toiset ihmettelevät meitä ja kertovat, etteivät unkarilaiset yleensä tänne tule. Yksi mies hakee lapsensa bussin liepeiltä ja ärhentelee jotakin, mitä en ymmärrä. Bussi täyttyy kävijöistä, ja lopulta kaikki ovat ryhmäkuvassa bussin edessä.

Ihmisten asumuksia ei pidä arvioida ulkonäön mukaan. Olen aika varma, että näissä taloissa on viihtyisiä koteja, vaikka ne poikkeavat muusta Unkarin talokannasta valtavasti.

Huomaan, että tiimiimme on löytynyt ihmisiä, joilla on sekä taitoa että halua kohdata ihmisiä. Näyttely tuo monia tärkeän asian äärelle, se koskettaa, ja tämän kaiken kautta avautuu mahdollisuus keskustella monista asioista. Toimittajana voin vapaasti kysyä, mitä haluan, mutta täälläkin kouluihin suunnattujen tilanteiden pitää olla enemmän yleissivistäviä kuin hengellisiä.

En voi kuin ihalla ”Veljen” taitoja ottaa vastaan yhä uusia ja uusia opiskelijaryhmiä.

Kouluryhmät tulevat näyttelyyn luokittain. Ensin käydään keskustelua bussin ulkopuolella, ja sitten nähdään bussissa puheista, kuvista, videosta ja havaintomateriaalista ihmisen kehityksen ainutlaatuisuus ja abortin todellisuus. En ymmärrä kieltä, seuraan oppilaiden ilmeitä ja kehon kieltä − kaikki koskettaa, asia tulee todelliseksi. Haastatteluissa toiset kertovat näkemyksensä abortista muuttuneen tai sitten säilyneen ennallaan, mutta käsitys siitä, mistä on kyse, on vahvistunut kaikilla.

Haastattelun jälkeen haastattelija jää miettimään, mitä kaikkia kipuja nuoret joutuvatkaan kantamaan.

Haastatellessa ymmärrys nuorten elämästä saa muotoa. Raskauden mahdollisuus on monella matkassa jo hyvin nuorena. Vastuuttomuus ja vastuullisuus lyövät toisiaan. Ymmärrän hyvin, että varsinkin nuorten naisten ja tyttöjen on vaikea säilyttää tasapainoaan maailman menossa. Nuorten maailma huutaa; kuka kertoisi heille rakastavasta Jumalasta, joka haluaa johdattaa meitä turvallisia teitä pitkin?

Oman kokemuksen jakaminen saattaa aborttien parissa työskennellessä pelastaa elämän.

Haastattelen hoitoalan ammattilaisia. He kohtaavat työssään aborttia harkitsevia, sillä ennen raskauden keskeytystä pitää käydä näissä keskusteluissa. Saan kuulla omakohtaisen kertomuksen, jossa puolison ja suvun taholta haastettiin abortoimaan lapsi. Äiti ei suostunut tähän, vaan kävi yksinäisen tien synnyttäen lapsen. Tänä päivänä tuo lapsi on naimisissa. Hänen miehensäkään ei pitänyt syntyä, koska tutkimuksissa todettiin sikiö sairaaksi ja siksi suositeltiin aborttia. Koska äiti ei suostunut tähän, hän synnytti tämän terveen lapsen.

Hoitaja kertoo jakavansa kokemustaan ja näkevänsä ympärillään lapsia, joiden äidit ovat keskustelujen jälkeen päättäneet pitää lapsen. Montakohan lasta hän on pelastanut elämään?

Balaton-selfie.

Poikkean 77 kilometriä pitkän Balatonjärven rannalla. Tuulisella säällä olo on kuin meren äärellä. Järven toisella puolella siintää vuoria. Huomaan yllättäen olevani hyvin kosketettu kaikesta kuulemastani ja näkemästäni. Mahdollisuus koskettaa. Minulla on ollut mahdollisuus koskettaa. Olen kiitollinen elämästä, suunnattoman iloinen siitä, että minulla on elämässäni suunta ja tarkoitus. En ole yksin, en vain ole olemassa, kuten jotkut haastattelemistani nuorista elämän määrittelivät.

– Veijo Olli

Bus4life Unkari matkan kirjoitukset:

24.4.2017 Näin se matka alkaa
25.4.2017 Tuulta päin, Veszprem
27.4.2017 Mahdollisuus koskettaa, Marcali
29.4.2017 Jos olet saanut syntyä Unkarissa, sinua voi onnittella


Kirjoittaja Veijo Olli on Kansanlähetyksen radio- ja tv-työn koordinaattori. Tutustu Veijoon ja tilaa hänen rukouskirjeensä tästä linkistä.