Vierailin vastaanottokeskuksessa tapaamassa tutuksi tulleita turvapaikanhakijoita. Tiedustelin, miten eräällä vapaaehtoisesti kotimaahansa palanneella elämä on sujunut. Vastaus kuului: ”Ei hyvin”. Sain eteeni kuvan kolmen päivän takaa. Siinä hän oli vaatteet veressä ja pää sidottuna – miliisi oli pistoolikouralla mätkinyt hänet tähän kuntoon, kuten myös hänen kanssaan olleen sukulaismiehen. Seuraavana yönä oli vaikea saada mielessään kaikkea järjestykseen – mies, joka on ollut vieraana kodissani, mätkitään tähän kuntoon jossain kaukana virkavallan käsissä.

Ystävän tekemä kortti ja lahja, jotka hän antoi palatessaan kotimaahansa

Maailma ei ole entisensä, kun tämän avaa

 

Vierailin vastaanottokeskuksessa tapaamassa tutuksi tulleita turvapaikanhakijoita. Tiedustelin, miten eräällä vapaaehtoisesti kotimaahansa palanneella elämä on sujunut. Vastaus kuului: ”Ei hyvin”. Sain eteeni kuvan kolmen päivän takaa. Siinä hän oli vaatteet veressä ja pää sidottuna – miliisi oli pistoolikouralla mätkinyt hänet tähän kuntoon, kuten myös hänen kanssaan olleen sukulaismiehen. Seuraavana yönä oli vaikea saada mielessään kaikkea järjestykseen – mies, joka on ollut vieraana kodissani, mätkitään tähän kuntoon jossain kaukana virkavallan käsissä.

Turvapaikanhakijoiden kanssa ystävystyessä on saanut oppia paljon heidän kulttuuristaan. Hyvän lähtöstartin antoi kirja ”Etsin Allahia, löysin Jeesuksen”. Kirjan on kirjoittanut Nabeel Qureshi ja sen on kustantanut Perussanoma Oy. Kirja johdattaa lukijansa hyvään alkuun kohdata islamilaisesta maailmasta tulevia turvapaikanhakijoita.

23.4.2016 Yle uutisoi miten maahanmuuttajien kultturituntemusta voidaan hyödyntää

23.4.2016 Yle uutisoi, miten maahanmuuttajien kultturituntemusta voidaan hyödyntää.

Islamilaisessa maailmassa eletään kunnian ja häpeän kulttuurissa. Miltä sinusta tuntuisi, jos talkoiden lopuksi johdattaisit joukkosi ottamaan kaupasta jotain pientä purtavaa ja itse asettuisit maksajan paikalle – eikö tämä olekin hieno juttu? Meille on pelkästään positiivista, jos joku tarjoaa meille jotain.

Meillä oli pienet talkoot, joihin osallistui muutama turvapaikanhakija. Talkoiden jälkeen heillä oli kiire takaisin vastaanottokeskukseen, enkä ehtinyt tarjota heille mitään kotonani. Siten halusin tarjota matkan varrella olevasta kaupasta jotain pientä purtavaa kiitokseksi. Kauppa oli heidän maanmiehensä kauppa. Pysäytin auton sen eteen ja kerroin, mitä teemme. Ajattelin, että oman maan eväät maistuisivat parhaiten, mutta yksikään ei suostunut nousemaan autosta. Jälkikäteen sain ymmärtää, millaiseen häpeään olin ollut heitä asettamassa. Ei ole mahdollista toimia näin heidän kanssaan, ei varsinkaan heidän maanmiehensä edessä.

 

Meistä moni on saattanut miettiä seurauksia silloin kun olemme lähteneet seuraamaan Jeesusta. Toisille on ollut kovempi askel otettavana ja toisille askel on ollut helpompi. Islamilaisessa maailmassa tämä askel ei ole helppo. Tiedän, että kirkkoon tulleet ovat voineet kuulla vastaanottokeskuksessa siitä, että käyvät kirkossa. Heidän sukulaisilleen on saatettu soittaa ja kertoa heidän veljeilevän kristittyjen kanssa. Sukulaiset ovat voineet soittaa takaisin ja uhkailla heitä. Voi olla, että ilman turvapaikkaa jäävä ja kotimaahansa palaava joutuu ongelmiin jo sen tähden, että on tutustunut täällä kristittyihin. Millaiset ongelmat ovatkaan edessä, jos on ottanut kasteen, kääntynyt kristityksi? Moni turvapaikanhakija saa näinä päivinä kielteisen päätöksen.

Sudanilaisten musiikkiryhmä esiintymässä kirkossa

Sudanilaisten musiikkiryhmä esiintymässä kirkossa

Millaista on olla turvapaikanhakijana? Miltä sinusta tuntuisi, jos älypuhelin olisi ainoa väline, jolla voit pitää yhteyttä sukuusi ja läheisiisi? Ympärilläsi ihmiset puhuvat vierasta kieltä. Kaikki maistuu erilaiselta sekä on erilaista täällä. Kadulla kävellessä sinulle saatetaan huudella; kuulet kirosanoja ja toivotuksia palata sinne, mistä olet tullutkin. Eräs ystävä kertoi minulle, mitä hänelle oli huudeltu hänen kävellessään yksin kadulla. Kirosanoista ja ”go back” -toivotuksesta ymmärtää, miten traumaattinen kohtaaminen on ollut. Kaksi – mies ja nainen – yhtä vastaan. Ystäväni totesi, että jos hän saa täältä turvapaikan, niin osa ei kuitenkaan halua hänen olevan täällä.

Usein ajatellaan, että uuteen kannattaa vain nuorten ihmisten lähteä mukaan, mutta vanhemmilla on omat toimet ja tehtävät. Turvapaikanhakijoiden suhteen ei näin ole. Kaiken keskellä olen saanut huomata, että he tarvitsevat kaiken ikäisiä suomalaisia ympärilleen. Moni on käytännössä kuin orpo ollessaan täällä. Jokainen, joka on valmis myönteiseen vuorovaikutukseen, on sopiva kohtaamaan heitä.

Kuinka evankeliumi voisi tavoittaa nämä ihmiset? Tätä voisi lähestyä seuraavasti: Ne, jotka ovat saaneet kokemuksia kristityistä jo kotimaassaan, voivat olla hyvinkin avoimia kuulemaan lisää. Toisilla taas ei ole kokemuksia kristityistä, on vain ennakkokuvia, joita kulttuuri ja uskonto on pitänyt yllä. Heidän pitää saada ”haistella ja maistella” kristittyjä, olla kanssamme tekemisissä, ennen kuin he ovat avoimia. Mutta mistä voimme tämän kaiken tietää? Emme mistään. Siksi meitä kutsutaan kulkemaan vierellä, ja kun joku antaa meidän kulkea vierellään, tulee myös paikka kertoa hänelle uskostamme.

Netistä löytyy apua kielimuurin ylittämiseen

Netistä löytyy apua kielimuurin ylittämiseen.

Netissä on joitakin hyviä välineitä kielimuurin ylittämiseen – harva meistä pystyy kertomaan vieraalla kielellä Jeesuksesta, mutta Jesusfilmmedia.org -sivustolta voimme näyttää Jeesus-elokuvan monella kielellä. On Raamattuja, joissa tekstit on esimerkiksi englanniksi ja arabiaksi vierekkäin. Tällaisella pystyy näyttämään tekstejä niin, että molemmat voivat hyvin ymmärtää, mitä on kirjoitettu.

Maailma muuttuu, kun avaa käsillä olevan tilanteen – käy kohtaamaan turvapaikanhakijoita rukoillen. Rukoile, että jokainen voisi löytää todellisen turvapaikan Herramme Jeesuksen Kristuksen ristin juurelta.

Veijo Olli

Ps. Kuuntele aiheeseen sopiva juttu avaimia.net kanavalta: Matkalla maahanmuuttajatyöhön, Berliini

Evankeliumin sanomaa maahanmuuttajille


Artikkelin kirjoittaja Veijo Olli on Kansanlähetyksen radio- ja tv-työn koordinaattori. Tutustu Veijoon ja tilaa hänen rukouskirjeensä tästä linkistä.