”Joko te nyt lähdette?” on monesti kuultu lausahdus vanhusten suusta, kun yhteinen lauluhetki päättyy. ”On niin mukavaa laulaa yhdessä teidän

Laulaen evankeliumia vanhuksille

”Joko te nyt lähdette?” on monesti kuultu lausahdus vanhusten suusta, kun yhteinen lauluhetki päättyy. ”On niin mukavaa laulaa yhdessä teidän kanssanne tuttuja hengellisiä lauluja.”

Sastamalan Vammalassa on löydetty toimiva vanhusten evankelioimisen muoto: yhdessä heidän kanssaan lauletaan, ja laulujen lomassa pidetään pikku puheita Jeesuksesta. Tätä on tehty jo kuuden vuoden ajan ja se on  havaittu hyväksi. Laulusiskot-niminen ryhmä vahvistettuna muutamalla henkilöllä käy virkistämässä asukkaita kolmessa vanhusten hoitolaitoksessa kerran kuukaudessa, yhteensä kuudella eri osastolla.

Joka kerta on vastassa iloinen joukko. Hoitajatkin huutelevat: ”Laulusiskot tulivat.” Tätä toimintaa varten on tehty aivan omat suurikirjaimiset lauluvihot, jotta mukanaolijat näkevät sanat. Toinen tärkeä asia on, että hengelliset laulut ovat niillä vanhoilla sanoilla, joilla vanhukset ovat ne oppineet jo lapsuudessaan. Leena säestää laulua kitarallaan. Ryhmän jäsenet vuorotellen valmistavat pienen hartauspuheen.

Yhteisissä hetkissä lauletaan ja opetetaan Raamattua

Ryhmä vieraili eräänä keväisenä päivänä Sastamala-kodissa. Asukkaat olivat kokoontuneet isoon aulaan odottamaan lauluryhmää. Paikalle oli kertynyt noin 40 vanhusta. Tervetuloseremonioiden jälkeen Marja virkisti muistia kertomalla, keitä lauluvieraat olivat, ja niin yhteinen kuorolaulu pääsi vauhtiin.

Muutaman laulun jälkeen oli vuorossa puheosuus. Marja kommentoi puhettaan:

”Pääsiäisen innoittamana otin mukaani krusifiksin ja kynttilän. Aloitin Efesolaiskirjeen jakeesta: ’Armosta te olette pelastetut uskon kautta, ette itsenne kautta – se on Jumalan lahja – ette tekojen kautta, ettei kukaan voisi kerskailla’. Nostin  krusifiksin ylös ja kerroin Jeesuksen ristin työn ja ylösnousemuksen merkityksestä. Avasin Raamatun ja toin esille, miten Jumala puhuu meille tässä kirjassa. Sanassa kerrotaan, millainen Jumala on ja mitä hän meiltä ihmisiltä odottaa. Lopuksi kohotin kynttilän ja siteerasin Raamatun kohtia, jotka puhuvat valosta. Pyhä Henki valaisee Raamatun sanaa ja kirkastaa meille Kristuksen sovintotyön. Päätin puheen Isä meidän -rukoukseen, johon koko kuulijakunta yhtyi.”

Marja kertoo, kuinka Pyhä Henki valaisee Raamatun Sanaa.

Marja kertoo, kuinka Pyhä Henki valaisee Raamatun sanaa.

Laulut jatkuivat puheen jälkeen Leenan säestäessä kitarallaan. Laulujen välissä Lea, ryhmän vanhin, sutkautti savon murteella väliin  nasevia kommentteja uskon perustotuuksista.

Tunti olikin jo vierähtänyt, ja oli aika kertoa, milloin tulemme seuraavan kerran. Viimeiseksi lauluryhmä siunasi itsensä ja koko kuulijakunnan Herran siunauksella.

Laulut ovat  lapsuudenkodista tuttuja

Elvi ja Timo, eräs pariskunta kuulijakunnasta, kiitteli: ” Meidän molempien lapsuudenkodeissa laulettiin paljon hengellisiä lauluja. On todella hyvä ja virkistävää, kun käytte täällä laulamassa meidän kansamme.” Toinen vanhus kommentoi: ”On tosi hienoa, kun käytte ja lauletaan yhdessä.”

Laitoksen virikeohjaaja Leena, joka aikoinaan houkutteli ryhmän myös tähän vanhuskotiin, kiitteli kovasti ja toivotti tervetulleeksi uudelleen sanoilla : ”Teitä odotetaan.”

Ajatukset kokosi ryhmän kitaristi Leena Salo
Artikkelin toimitti Sastamalan Kansanlähetys