Tänä vuonna tulee viisikymmentä vuotta siitä, kun Kansanlähetys aloitti ulkomaisen työn lähettämällä ensimmäiset lähetystyöntekijänsä maailmalle. Julkaisemme vuoden aikana kertomuksia järjestön

Kirjoituspöytä toimiston nurkassa

Tänä vuonna tulee viisikymmentä vuotta siitä, kun Kansanlähetys aloitti ulkomaisen työn lähettämällä ensimmäiset lähetystyöntekijänsä maailmalle. Julkaisemme vuoden aikana kertomuksia järjestön historiasta. 

Meitä oli pieni joukko koolla Säämingin kristillisellä kansanopistolla Savonlinnassa joskus vuonna 1965–1966. Siihen aikaan oli paljon maallikkosaarnaajia, jotka kiersivät ja pitivät hengellisiä tilaisuuksia. Koska silloin ei ollut paljon autoja, minäkin heitä jonkin verran kuskailin. Meillä oli neuvonpito, jossa opiston väliaikainen johtaja  Olavi Ronkainen kertoi, millainen mahdollisesti perustettava Kansanlähetys tulisi olemaan.

Silloin oli herätystä eri puolilla Suomea, ja oli tullut tarve yhdistää joukkoa. Antaa nimi, jonka puitteissa eri uskovien ryhmät voisivat toimia. Tai niin kuin silloin sanottiin, ”sateenvarjo”, jonka alla voi toimia.

Ronkainen totesi, että tarvittiin yhdistys, joka tekisi toiminnan juridisesti mahdolliseksi. Jos esimerkiksi järjestettäisiin kokouksia, olisi järjestö, jonka nimissä niin voisi tehdä. Olavi piirteli kaavioita taululle ja selitti tarkemmin, kuinka toiminta tapahtuisi. Hän visioi, että ”Kansanlähetys olisi kuin kirjoituspöytä toimiston nurkassa”, uskovien ryhmät eri puolilla Suomea tekisivät työn.

1960-luvulla seurapuheissa oli voimakkaana korostuksena Jeesuksen toinen tuleminen. Uskottiin, että Jeesus tulee noutamaan omiaan meidän elinaikanamme. Sen vuoksi kaikki voimavarat haluttiin keskittää evankeliumin julistukseen.

Antti Lammi

Lahjoita tähän työhön: