”Nyt meitä ei enää luulla lahkoksi, kun meillä on oma kirkko.” Näin totesi eräs seurakuntalainen 10. päivä huhtikuuta Kazanissa, Venäjällä,

Kazanin kirkko on valmistunut ja vihitty käyttöön. Kuva: Seppo Häkkinen

Kazanin kirkko vihittiin käyttöön

”Nyt meitä ei enää luulla lahkoksi, kun meillä on oma kirkko.” Näin totesi eräs seurakuntalainen 10. päivä huhtikuuta Kazanissa, Venäjällä, seurakunnan uuden kirkon vihkimisjuhlassa.

Kazanin kirkon vihki käyttöön Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi, jota avusti Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen. Suomesta juhlaan osallistui hänen lisäkseen bussilastillinen Inkerin kirkon ystäviä.

Kazanin kirkon vihki käyttöön Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi, jota avusti Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen. Juhlaan osallistui noin kolmesataa vierasta. Kuva: Jorma Laine

Kirkon alttaritauluna toimiva lasimaalaus on kazanilaisen taiteilija Damir Bagautdinovin käsialaa. Kuva: Jorma Laine

Lepopaikka

Piispa Häkkinen korosti puheessaan kirkon merkitystä seurakunnalle ja sen ympäristölle.
– Jo pelkällä olemassaolollaan kirkko julistaa taivasten valtakunnasta. Jeesus itse lupaa: ”Siellä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään.” Sanassa ja sakramenteissa elävä ylösnoussut Kristus on seurakunnan keskellä. Tässä lepopaikassa Jeesus Kristus palvelee, jotta jaksaisimme tehdä matkaa kohti taivasta.

Häkkinen totesi, että kirkko on lepopaikka myös siksi, että sieltä lähdetään maailmaan.
– Kirkkoa tarvitaan, että ihmisten ikävä Jumalan yhteyteen voisi täyttyä. Kirkko on tarpeen, jotta ihminen voisi kohdata pyhän ja rakastavan Taivaan Isän.

Kirkonkellot soivat toukokuussa

Kansanlähetyksen työntekijä Jorma Laine ollut tiiviisti mukana Kazanin kirkon rakennusprojektissa . Rakennusarkkitehtina hän vastaa Inkerin kirkon meneillään olevien rakennusprojektien valvonnasta ja uusien suunnittelusta. Laine on matkustanut Pietarista Kazaniin lähes kuukausittain yli kolmen vuoden ajan.
– Kirkkorakennuksen ensimmäinen työmaakokous pidettiin Kazanissa elokuussa 2012. Olemme paikallisten seurakuntalaisten kanssa yhdessä ratkoneet kirkon rakentamiseen liittyneitä yksityiskohtia, Jorma Laine sanoo.

Laine saapui Kazaniin juhlaa edeltävänä keskiviikkona ja kertoo, että monet vapaaehtoiset seurakuntalaiset olivat auttamassa urakoitsijaa viimeistelytöissä.
– Aivan viimeiseksi maalattiin pääovi ja kirkon ympärille rakennettiin aita. Kellotorniin asennettavia kelloja ei ehditty laittaa paikoilleen ennen sunnuntain juhlaa, mutta ne tulevat kaikumaan Kazanissa pian, jo toukokuun ensimmäisenä päivänä.

Vahva virstanpylväs

Kazan on Tatarstanin pääkaupunki, ja se kuuluu Venäjän suurimpien kaupunkien joukkoon. Inkerin kirkon seurakunta syntyi sinne vuonna 2002. Kirkon valmistuminen on Laineen mukaan vahva virstanpylväs Inkerin kirkon laajenemisessa ja kehittymisessä. Koska Kazan on alueellinen keskus ja siellä on ollut kautta historian luterilaisuutta, Inkerin kirkolla on hyvät mahdollisuudet kehittää ja kasvattaa toimintaansa siellä.
– Kazanin väestöstä on puolet venäläisiä ja puolet tataareja. Kirkon valmistuminen on osoittanut, että jopa muslimitaustaiset tataarit voivat löytää tiensä Inkerin kirkon seurakuntaan, kun asioissa edetään rauhassa ja työtä tehdään sovinnollisesti.

Monet järjestöt, seurakunnat ja yksityiset henkilöt myös Suomesta ovat tukeneet Kazanin kirkon rakentamista. Piispa Häkkinen kiittää facebook-sivullaan Suomen ja Inkerin kirkon välisen neuvottelukunnan puolesta kaikkia tavalla tai toisella kirkon rakentamiseen osallistuneita.
– Se on ollut rakkauden ja yhteyden osoitus sisarkirkollemme, hän toteaa.

Tallenna