Keskiviikkona 21. joulukuuta Daniel ja Mari Nummela pitivät HAT-Koben seurakunnassa kynttiläillan (キャンドルナイト). Sali oli valaistu vain kynttilöillä ja jouluvaloilla. ”Meitä

Joulun juhlimista Japanissa

Keskiviikkona 21. joulukuuta Daniel ja Mari Nummela pitivät HAT-Koben seurakunnassa kynttiläillan (キャンドルナイト). Sali oli valaistu vain kynttilöillä ja jouluvaloilla.

”Meitä oli yhteensä 21, joista lapsia oli kahdeksan. Joukossa oli monta ei-kristittyä, se oli rohkaisevaa. Ilta oli kivan intiimi”, Mari iloitsee.

jouk_luuk22b2
Kynttiläillassa suomipiiriläiset lauloivat, Daniel piti pienen puheen ja laulettiin yhdessä joululauluja. Ilta huipentui joulukakkuun eli mansikkakermakakkuun. Kakku oli tehty ruokapiirissä, johon osallistui monia Onnin leikkikoulukaverien äitejä.

jouk_luuk22c2
Edellisenä lauantaina pieni seurakunnan tila täyttyi, kun oli perhejoulujuhla.

”Siellä oli 49 ihmistä. Enempää tilaan ei oikein mahdukaan. Se oli hieman riehakkaampi kuin kynttiläilta. Ohjelma oli suunnattu enemmän lapsille.”

Joulu näkyy Japanissa. Kaikkialla on hienoja joulukuusia, joululauluja ja joulukakkumainoksia. Arki pyörii koko ajan, ylimääräisiä vapaita ei jouluun liity.

”Työntekijän näkökulmasta joulu on kiireisimpiä aikoja. Se on kuitenkin yksi helpoimpia hetkiä tavoittaa japanilaisia. Monet eivät tiedä joulun sanoman sisältöä, mutta he mieltävät sen silti jollain tavalla kristilliseksi juhlaksi. He tulevat mielenkiinnolla seurakuntaan katsomaan, miten joulua vietetään”, Mari kertoo.

Vaikka Nummeloilla arki pyörii ja on kiirettä, vietetään joulua myös oman perheen kesken.

”Jossain välissä käydään joulusaunassa onsenissa eli kuumavesikylpylässä. Vähän syödään suomalaisia jouluruokia. Ja Nishinomiyassa on aattojumalanpalvelus.”

Mari Nummela
Artikkeliin haastateltiin Japanissa lähetystyössä olevaa Maria. Lähde mukaan tekemään yhteistä Nummeloiden kanssa täällä. Kannattaa myös avata joulukalenterin luukku 22.