Jeesus vaihtaa maisemaa

16.11.2018

Tämä on ensimmäinen osa apulaislähetysjohtaja Teijo Peltolan toisesta opetussarjasta ”Mukana Jumalan lähetyksessä”.

Jeesus vaihtaa maisemaa 

Tämän viikon Raamattuavaimissa kuljemme Jeesuksen ja hänen opetuslastensa matkassa; niihin maisemiin ja siihen ympäristöön, josta ilosanoma Jeesuksesta Kristuksesta lähti liikkeelle. Mitä Jeesuksen ja opetuslasten matkassa tapahtuu ja mitä voimme näkemästämme ja kuulemastamme oppia? Ja millä tavalla meitä kutsutaan – opetuslasten tavoin – mukaan Jumalan lähetykseen, sen eri tehtäviin?  Tämän raamattutuokion aihe on Jeesus vaihtaa maisemaa. Luen Matteuksen evankeliumin luvusta 4 jakeet 13–16: 

”Nasaretiin hän ei enää jäänyt, vaan hän asettui Kapernaumiin, joka on järven rannalla Sebulonin ja Naftalin heimojen alueella. Näin tapahtui, jotta toteutuisi profeetta Jesajan sana:
 – Sebulonin maa ja Naftalin maa,
Meren tie, Jordanin takainen maa
ja muukalaisten Galilea –
kansa, joka asui pimeydessä, näki suuren valon.
Niille, jotka asuivat kuoleman varjon maassa, loisti kirkkaus.
(Matt. 4:13–16) 

Jeesuksen ja hänen opetuslastensa matka on kulkenut Nasaretiin synagogaan, missä Jeesus oli lapsesta asti tottunut käymään. Kotikaupunkinsa synagogassa Jeesus lainaa Jesajan profetiaa ja kertoo ensimmäisen kerran julkisesti olevansa Vanhan testamentin lupaama Messias. Jeesus tekee sen lainaamalla Jesajan Messiasta koskevaa profetiaa Jes. 61:1–3 soveltaen profetian sanat itseensä: 

”Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, parantamaan ne, joiden mieli on murtunut, julistamaan vangituille vapautusta ja kahlituille kahleitten kirpoamista, julistamaan Herran riemuvuotta, päivää, jona Jumalamme antaa palkan. Hän on lähettänyt minut lohduttamaan kaikkia murheellisia, antamaan Siionin sureville kyynelten sijaan ilon öljyä, hiuksille tuhkan sijaan juhlapäähineen, murheisen hengen sijaan ylistyksen viitan. Heitä kutsutaan Vanhurskauden tammiksi, Herran tarhaksi, jonka hän itse on istuttanut osoittaakseen kirkkautensa.” (Jes. 61:1–3) 

Kotikaupunki torjui Jeesuksen. Kun Jeesuksen julkinen toiminta alkoi, Jeesus tiesi, mihin ryhtyi ja mikä häntä odotti. Jeesus ajettiin aivan konkreettisesti ja fyysisesti pois kotikaupungistaan. 

Jeesus vaihtaa maisemaa ja siirtyy Kapernaumiin, josta tulee hänen uusi kotikaupunkinsa noin kolmen vuoden julkisen toiminnan ajaksi. Jerusalemiin Jeesus palaa enää vain juhlien aikaan, mutta sinne hän kulkee kylien ja kaupunkien kautta julistaen omalle kansalleen evankeliumia, täyttäen näin tehtävänsä. (Luuk. 9:51–56; 10:1–16 ym.) 

Nykyisin tästä Jeesuksen toisesta kotikaupungista on vain raunioita jäljellä. Gennesaretinjärven pohjoispäässä sijainnut kaupunki oli tärkeä kauppateiden risteyspaikka, ja siellä sijaitsi myös tulliasema. 

Jeesuksen asettuminen Kapernaumiin ei ollut sattumaa. Niin kuin Jeesuksen syntymäpaikkakunta ja kotikaupunki, niin myös hänen kotikaupunkinsa hänen julkisen toimintansa aikana olivat Vanhan testamentin lupausten täyttymistä. Jeesuksen asettuessa Kapernaumiin toteutui vuosisatoja vanha Jesajan profetia. Tällä alueella Messias paransi sairaita, ruokki nälkäisiä ja tyynnytti myrskyn. Toisin kuin Nasaretissa ja Jerusalemissa, hänen sanomallaan oli tällä alueella monta vastaanottavaa sydäntä. 

Johannes Kastajan tavoin Jeesus kutsui kuulijoitaan kääntymykseen. Tästä lähtien Jeesus julisti: ”Kääntykää, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle!” 

Tie taivasten valtakuntaan kulkee kääntymällä pois synneistä ja uskomalla hyvä sanoma Messiaasta. Mutta toisin kuin Johannes Kastaja, joka viittasi tulevaan Messiaaseen, Jeesus sanoo: ”Tästä lähtien.” 

”Tästä lähtien” tie taivaaseen ja Isän kotiin on auki Jeesuksen sovituskuoleman ja ylösnousemuksen tähden. ”Tästä lähtien” on myös tänään.  

Edelleen hän kutsuu meitä työtovereikseen ”ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, parantamaan ne, joiden mieli on murtunut, julistamaan vangituille vapautusta ja kahlituille kahleitten kirpoamista, julistamaan Herran riemuvuotta, päivää, jona Jumalamme antaa palkan.” 

Edelleen hän kutsuu meitä työtovereikseen ”lohduttamaan kaikkia murheellisia, antamaan Siionin sureville kyynelten sijaan ilon öljyä, hiuksille tuhkan sijaan juhlapäähineen, murheisen hengen sijaan ylistyksen viitan.” Tätä hyvää uutista eteenpäin viedessämme saamme turvautua siihen myös itse ja elää siitä. Siksi Jeesus sanoo myös Sinulle tänään: Ystäväni, ole turvallisella mielellä, kaikki sinun syntisi annetaan sinulle anteeksi. 

Teijo Peltola
apulaislähetysjohtaja

Tule mukaan!

  • Liity Teijo Peltolan lähettäjätiimiin ja tilaa hänen uutiskirjeensä tästä.
  • Lahjoita Teijo Peltolan profiilisivun kautta tai tilille FI83 2070 1800 0283 25 (Suomen Ev. lut. Kansanlähetys) viitenumerolla 33145 . Tuki ohjataan Teijo Peltolan työhön.
  • Rukoile, että tämän artikkelin kautta lähetystyö tulee tunnetuksi ja evankeliumin sanoma leviää! Kiitos!

Ota yhteyttä

Myllärinen Sanna

viestintäjohtaja, SEKL

sanna.myllarinen@sekl.fi

+358 41 546 3046

Liity Teijo Peltolan lähettäjätiimiin

Anna kertalahja Teijon työlle

Voit tukea Teijon Peltolan työtä Kansanlähetyksessä kertalahjoituksella tästä painikkeesta. Kertalahjoituksessa erillisenä tilisiirtona suoraan pankkiin tilinumero on FI14 5043 1920 0034 52. Teijo Peltolan viite on 33145
Kuukausilahjoittajaksi voit ryhtyä tämän painikkeen alapuolelta.
Kiitos lahjastasi!

Lahjoita

Share This