Inkerin kirkolla on paljon haasteita, ja vähäisin niistä ei ole huutava työntekijäpula. Suuri kiitoksen aihe on, että kirkko on saanut

Vähemmistökirkon paimenen ja hänen perheensä osa ei ole aina helppo. Karatusan seurakunnan kirkkoherra Vitali Luchagov ja hänen vaimonsa Antonina ovat kuitenkin kokeneet valtavasti Jumalan huolenpitoa. Kuva: Jyri Pitkänen

Inkerin kirkon voima on yhteisessä uskossa ja tekemisessä

Inkerin kirkolla on paljon haasteita, ja vähäisin niistä ei ole huutava työntekijäpula. Suuri kiitoksen aihe on, että kirkko on saanut avainvirkoihin monia lahjakkaita ja ahkeria nuoria miehiä ja naisia.
”Suuri osa nykyisistä johtajista on nuoria. Lahjakkaat, hyvin koulutetut, innostuneet ja hengellisesti terveet työntekijät ovatkin Inkerin kirkon tulevaisuuden kannalta suuri siunaus”, kertoo Kansanlähetyksen lähetystyöntekijä Juha Saari.

Saari Juha 2014 PG

Lahjakkaat, hyvin koulutetut, innostuneet ja hengellisesti terveet työntekijät ovat Inkerin kirkolle suuri siunaus”, kertoo lähetystyöntekijä Juha Saari. Hän toimii Inkerin kirkon kouluttajana ja konsulttina. Kuva: Philippe Gueissaz

Saari työskentelee Inkerin kirkon kouluttajana ja ohjaavana konsulttina. Hänen näkynään on auttaa ja tukea nuoren sukupolven työntekijöitä heidän rakentaessaan Inkerin kirkkoa. ”Haluan auttaa kirkkoa tekemään oikeita asioita, ei vain asioita oikein”, Saari sanoo. ”Kirkko tarvitsee uskosta eläviä paimenia, jotka pystyvät kokoamaan elävän hengellisen lauman Jeesuksen, todellisen hyvän paimenen luokse. Venäjän sekavassa hengellisessä tilanteessa myös hyvä Raamatun ja teologian tuntemus on välttämättömyys seurakuntien kasvulle ja terveelle elämälle.”

Hienoa ja halveksittua

Inkerin kirkolla on 86 seurakuntaa, ja uusien työntekijöiden saaminen onkin jatkuva rukousaihe. Kirkon työntekijän tehtävä ei ole kuitenkaan helppo. ”Kutsumus sisältää monia hienoja asioita, mutta myös kärsimyksen koulua. On Jumalan armoa, kun nuoret kertovat päättäneensä hakeutua opiskelemaan paimeniksi. Tiedän, että heidän edessään on valtavia haasteita ja vaikeuksia. – Tehtävä on kuitenkin Jumalalta.”

Saari on huomannut, että seurakunnan johtaminen on kokonaisvaltaista. Ei ole kyse vain paimenen kutsumuksesta, vaan samaa kutsumusta tarvitaan myös hänen puolisoltaan. Perheiden haasteena on myös köyhyys. Kirkko ja seurakunnat ovat vastuussa paimeniensa elättämisestä. Varojen saaminen työntekijöiden elättämiseen on usein erittäin vaikeaa. ”Monet paimenet väsähtävät pienen vähemmistökirkon ristiin ja köyhyyteen. Jotkut ovat lähteneet muualle etsimään parempaa tulevaisuutta perheelleen. Inkerin kirkon nuoret työntekijät tarvitsevat valtavasti tukea ja esirukousta.”

 

Joukkuepeliä

Se, kuinka nämä nuoret kirkon johtajat oppivat pelaamaan yhtenä joukkueena, vaikuttaa Juha Saaren mukaan koko Inkerin kirkon tulevaisuuteen. Yhteyden ja luottamuksen rakentaminen kirkon sisällä on pitkäkestoinen, mutta tärkeä tehtävä. ”Kansanlähetyksen tehtävä Venäjällä on palvella ja auttaa Inkerin kirkkoa toimimaan evankeliumin levittämiseksi tehokkaammin ja määrätietoisemmin. Lähetysjärjestöllämme ei ole omaa, Inkerin kirkosta irrallista missiota. Oman työni kautta tahdon auttaa kirkon johtoa luomaan kirkkoon ilmapiirin, jossa olisi yhdessä uskomisen ja tekemisen meininki. Tuen kirkon johtajia: piispaa, rovasteja, pääsihteeriä ja rehtoria heidän johtaessaan omia joukkueitaan”, Saari summaa.

”Avainviroissa toimivat nuoret työntekijät ovat hengellisesti terveitä, työstä ja Jumalan tahdosta innostuneita uskovia. Aivan kuin Jumala olisi valmistamassa meitä herätykseen.”