Kuvassa vasemmalta Ananin kirkko, Taija Liivola ja Anne Tuovinen Kierroksellani Kansanlähetyksen Japanin lähettien luona olen ehtinyt Liivoloille Shikokun saarelle. Tämä

Historian siipien havinaa Japanissa Taijan kanssa

Kuvassa vasemmalta Ananin kirkko, Taija Liivola ja Anne Tuovinen

Kierroksellani Kansanlähetyksen Japanin lähettien luona olen ehtinyt Liivoloille Shikokun saarelle. Tämä ympäristö kantaa pitkää ja kunniakasta työmme historiaa. Täällä ensimmäiset Japanin lähettimme Lea ja Jorma Pihkala perustivat seurakunnan Yoshinogawaan, Vuokko ja Seppo Vänskä Ananiin, Pirkko ja Sakari Valkama Itä-Tokushimaan.

Kansanlähetyksen työ alkoi Shikokun saarella Pihkaloiden voimin vuonna 1974. Matkan varrella pioneerilähettiperheet tavoittivat japanilaisia kaikin mahdollisin tarjolla olevin keinoin.

Nyt Ananin pappilaa emännöi vuorostaan Taija Liivola, joka miehensä Henryn kanssa aloitti ensimmäisen työkautensa Japanissa vuonna 1981. ”Noihin aikoihin täällä maaseutukaupungeissa ei ollut muita ulkomaalaisia kuin lähetystyöntekijät. Ihmiset halusivat tutustua meihin; saimme kutsuja mitä kummallisimpiin tilaisuuksiin. Mihin tahansa menimmekin mistä tahansa puhumaan, niin keksimme keinon kertoa myös evankeliumi. Kun esimerkiksi saimme tilaisuuden opettaa koululaisille kansainväli-syyskasvatusta, aloitimme Japanin lipun auringosta ja vertasimme siihen, että Suomen ja muiden Pohjoismaiden lipuissa on risti. Miksi, mitä risti tarkoittaa?” Taija Liivola kertoo.

Luovuutta japanilaisten tavoittamiseen tarvitaan vielä nykyäänkin. Taijan bravuuri on suomalaisen ruuan piiri.

Ruoka ja lähetystyö

Näin houkutteleva on Taijan ruokapiirin mainos.

Toiset kaksi lähettiemme Shikokun saarelle perustamaa seurakuntaa on jo luovutettu paikallisen pastorin huostaan. Taija Liivola lähtee ystävällisesti oppaakseni, jotta pääsen tutustumaan Itä-Tokushiman kirkkoon, jota nykyään isännöi pastori Ogano.

Tokushima Japani

Itä-Tokushiman kirkon alttari.

Pastori Ogano ja hänen vaimonsa ottavat meidät vastaan monin kumarruksin. Vietettyäni Japanissa jo lähes viikon osaan kumartaa takaisin sekä astua eteisessä siististi ulos kengistäni ja suoraan sisätohveleihin. Ogano-sensei kertoo, että seurakunnassa on lapset mukaan lukien kaksisataa jäsentä. Jumalanpalveluksiin osallistuu keskimäärin neljäkymmentä henkeä. Japanin oloissa tämä osallistumis-prosentti huolestuttaa; lienevätkö muuttaneet toiseen kaupunkiin vai mitä on käynyt?

Mielessäni mietin, miten iloissaan olisi se suomalainen kirkkoherra, jonka seurakunnan jäsenistä 20 prosenttia osallistuisi jumalanpalveluksiin. Täällä huolen selittää toisenlainen lähtökohta: Japanissa jokainen kristityksi kastettu on tehnyt tietoisen päätöksen valita tie, joka todennäköisesti tuo heille vaikeuksia lähisuvun kanssa ja työpaikalla. Kukaan ei kuulu kristilliseen kirkkoon sattumalta.

Japanilaiset kristityt

Pastori Ogano vaimonsa kanssa Itä-Tokushiman kirkossa.

Kirkon seinällä on kunniataulu, jossa on seurakuntaa palvelleiden lähetystyön-tekijöiden valokuvia. Tunnistan siitä nuorempina painoksinaan toistakymmentä tuttua ihmistä, Ryttylässä Kansanlähetysopiston pihapiirissä monta kertaa vastaan tulleita, sekä aikuisia että lähettilapsia. Tämä ei ole enää historiaa vaan elämää; lähetystyötä ja sen konkreettisia tuloksia.

Lähtiessä saan pastorilta lahjaksi CD-levyn, jossa yksi seurakunnan jäsenistä laulaa ja pastorin rouva säestää. Ymmärrän ottaa sen vastaan kahdella kädellä ja syvään kumartaen, kuten maassa on hyvänä tapana. Samalla nolostun kuten myös Taija vieressäni: kuinka tulimmekaan kiireissämme lähteneeksi tälle vierailulle ilman tuliaisia? Ehkäpä ulkomaalaiset saavat vielä tämän kerran anteeksi kummalliset tapansa tai niiden puutteen. Pastori Ogano kertoo vielä, miten kiitollisia he rouvan kanssa ovat siitä, että suomalaiset lähetyksen ystävät rukoilevat Japanin kristittyjen puolesta.

Rukoilethan sinäkin? Voit myös tukea taloudellisesti Liivoloiden työtä Ananin seurakunnassa.

Japanin kiertueen eteläisessä kääntöpisteessä

Anne Tuovinen
aluekoordinaattori

Seuraa Anne Tuovisen Japanin matkaa:

Anne Tuovisen Facebook-video ennen matkaa – Anne Tuovinen
Japanissa opiskellaan englantia ja musiikkia Ullan kanssa – Ulla Pendolin
HAT-Kobessa Marin ja Danielin kanssa – Mari ja Daniel Nummela
Yllätysjuhlat Japanissa Lean kanssa – Lea Pihkala
Juoksemaan luterilaisen pappiskoulutuksen puolesta Japanissa – Kansanlähetyksen lähetystyöntekijät
Historian siipien havinaa Japanissa Taijan kanssa – Henry ja Taija Liivola
Awajilla Eevan ja Arnin kanssa – Arni ja Eeva Hukari
Nishinomiyassa Asakon ja Laurin kanssa – Lauri ja Asako Palmu
Japani sydämellä ja rukouksissa – Matkan loppukatsaus.