Kun amerikkalaisen Whoopi Goldbergin tähdittämä Sister Act -elokuva (suomeksi Nunnia ja konnia) rantautui Japaniin 1990-luvulla, elokuvan rytmikäs ja mukaansa-tempaava musiikki

Joulukonsertti Awajissa

Gospelmusiikki kiehtoo japanilaisia

Kun amerikkalaisen Whoopi Goldbergin tähdittämä Sister Act -elokuva (suomeksi Nunnia ja konnia) rantautui Japaniin 1990-luvulla, elokuvan rytmikäs ja mukaansa-tempaava musiikki synnytti sinne gospelbuumin. Moni halusi laulaa gospelia, vaikkei kristitty ollutkaan. Siitä huolimatta, että suurin innostus on laantunut, gospelkuorot houkuttelevat edelleen monia lauluharrastuksen pariin. Toisin kuin muualla, enemmistö laulajista ei kuulu kristilliseen kirkkoon.

Syitä laulaa gospelia on useita: Laulaminen on kokonaisvaltaista ja kehittää niin äänen kuin kehon hallintaa ja rytmitajua. Äänenkäytön ja ilmaisun rikkaus vapauttaa muutoin hillittyjä japanilaisia, ja englannin kielellä laulaminen on tehokasta kielen harjoittelua. Laulujen Raamattuun ja kristityn elämään pohjautuvat sanat rohkaisevat ja lohduttavat myös uskosta osattomia. Moni on gospelia harrastaessaan löytänyt seurakuntayhteyden ja kääntynyt kristityksi.

Rejoice-kuoro välittää Jumalan armoa ja rakkautta

Gospelkuoro Rejoice täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Sen johtaja Takeshi Tanaka osallistui jo lapsena kristillisen kirkon toimintaan ja kastettiin viiden vuoden iässä. Nuoruudestaan alkaen hän on laulanut ja esiintynyt monissa seurakunnan tilaisuuksissa. Yliopisto-opintojen jälkeen musiikkiharrastuksesta tuli työtä ja gospelmusiikin levittämisestä elämäntehtävä.
– Toiveeni ja rukoukseni oli, että yhdessä gospelia laulaessa Jumalan armo ja rakkaus välittyisi myös heille, jotka eivät Jumalaa vielä tunne. Se tavoite on edelleen sama, Tanaka kertoo kuoron perustamisen syistä.

Takeshi Tanaka

Musiikki on ollut Takeshi Tanakan sydämellä pienestä pitäen.

Noin kolmenkymmenen laulajan kuorossa ovat edustettuina useat ammatti- ja ikäryhmät. Vuosittain kuoro esiintyy neljä viisi kertaa konserteissa ja tapahtumissa.
– Vuosien kuluessa esiintymistilaisuudet ovat laajentuneet seurakuntien lisäksi myös kaupungin ja yritysten tilaisuuksiin, Tanaka iloitsee.
Suuri osa lauluista edustaa amerikkalaista mustaa gospelia, mutta ohjelmistossa on myös kaksi Pekka Simojoen englanniksi käännettyä laulua. Tanaka toivoo, että gospelmusiikin välityksellä viesti siitä, että jokainen on tärkeä ja rakastettu, tavoittaisi jatkossakin erityisesti yhteiskunnallisesti heikommassa asemassa olevia.

 

Ylistämme Jumalaa ja jaamme evankeliumia

Oyoshi ja Yuki Yamamoto ovat Rejoice-kuoron pitkäaikaisimpia jäseniä. He ovat laulaneet kuorossa jo 11 vuoden ajan. Lapsesta lähtien kirkossa käynyt Oyoshi kastettiin hänen opiskellessaan yliopistossa. Pariskunnan avioituessa Yuki ei ollut vielä kristitty. Vuonna 1995 Koben maanjäristyskatastrofin jälkeen hän kuitenkin koki saaneensa elämän lahjaksi Jumalalta, ja hän otti kasteen saman vuoden jouluna.

Rejoice-kuoroon Yamamotot liittyivät, kun olivat kuulleet kuoroa maanjäristyksen 10-vuotismuistokonsertissa. Kristittyinä he haluavat laulaen välittää ja jakaa osakseen tullutta armoa ja Jumalan suuruutta. Jo lapsesta lähtien pianonsoittoa ja laulamista harrastanut Yuki on kiitollinen lukuisista tilaisuuksista ylistää Jumalaa musiikilla.
– Praise the Lord! hän huudahtaa katse ja olemus täynnä iloa ja kiitosta.

Oyoshi ja Yuki Yamamoto

Oyoshi ja Yuki Yamamoto ovat laulaneet Rejoice-kuorossa jo 11 vuotta.

 
Teksti ja kuvat: Ulla Pendolin
Ulla Pendolin on Kansanlähetyksen lähetystyöntekijä Japanissa. Voit tutustua Ullan työhön ja liittyä hänen lähettäjärenkaaseensa täältä.