Kirkosta on tulossa maailmanlaajuinen eri tavalla kuin  se oli uskonpuhdistuksen aikana. Kristittyjen määrä kasvaa hämmästyttävän nopeasti. Vuonna 1910 maailmassa oli

”Paavalilla oli kunnioittava asenne niitä naisia kohtaan, jotka tekivät työtä hänen kanssaan”, Lindsay Brown totesi puheessaan. Kuva: Ilkka Kontturi

Evankeliumi leviää maailmalla

Kirkosta on tulossa maailmanlaajuinen eri tavalla kuin  se oli uskonpuhdistuksen aikana. Kristittyjen määrä kasvaa hämmästyttävän nopeasti. Vuonna 1910 maailmassa oli kuusi miljoonaa evankelista kristittyä. Vuonna 2010 heitä oli jo 300 miljoonaa.

Näin kuvasi evankeliumin leviämistä ja kristittyjen yhteistyötä  kansainvälinen kristillinen vaikuttaja, Lausanne-liikkeen entinen ulkomaisen työn johtaja Lindsay Brown. Hän luennoi  toukokuussa Kansanlähetyksen, Kylväjän, Opiskelija- ja koululaislähetyksen sekä Suomen Raamattuopiston Säätiön ensimmäisessä yhteisessä työntekijäpäivässä.

Brown arvioi, että Kiinassa on mahdollisesti 60 miljoonaa evankelista kristittyä, Intiassa heitä on noin 30 miljoonaa. Suuri osa Intian kristityistä on kastittomia, daliteja.

– Albaniassa oli ennen kommunistivallan kaatumista neljä evankelista kristittyä, jotka kaikki olivat naisia. Nyt maassa on noin 18  000 evankelista kristittyjä. Mongoliassa oli vuonna 1990 kuusi uskovaa. Nykyisin siellä toimii 400 seurakuntaa, ja tässä kolmen miljoonan asukkaan valtiossa on enemmän lähetystyöntekijöitä kuin missään muualla maailmassa. Algerian kristittyjen määrä on noussut tuhannesta nykyiseen 80  000 henkeen.

Ainut paikka, missä evankelisten määrä ei kasva, on Eurooppa. Maanosamme maista kirkko kasvaa nopeimmin Ranskassa. Siellä oli vuonna 1995 noin 200 000 evankelista kristittyä. Nykyisin heitä on noin puoli miljoonaa.

– Ranskassa evankeliumi etenee kaikkein huono-osaisimpien väestönosien kuten vietnamilaisten ja ranskaa puhuvien afrikkalaisten maahanmuuttajien parissa. Ymmärrätte, että menestysteologia ei kosketa heitä. Pienipalkkaisen alemman tuloluokan keskuudessa on lyönyt läpi karismaattinen liike.

Yhteinen usko ja kunnioitus

Jotta evankeliumi voisi levitä, kristittyjen täytyy toimia yhteistyössä ja yhteiseen uskoon sitoutuen. Evankeliumin sydämessä on armosta pelastuminen uskon kautta.

Yhteistyö perustuu yhteiseen uskoon siitä, kuka Jumala on ja mikä on Jeesuksen merkitys. Koinonia, yhteistyö, tarkoittaa yhteistä uskoa, yhteistä kokemusta Jumalan armosta ja yhteistä pyrkimystä tavoittaa evankeliumilla ne, joita ei vielä ole tavoitettu.

Yhteistyö on ilon lähde. Paavalin kirjeessä filippiläisille on vain neljä lukua, mutta siinä mainitaan ilo yhteensä 15 kertaa. On tärkeää miettiä myös sitä, miten menetellä erimielisyyksien kohdatessa.

– Filippiläiskirjeen neljännessä luvussa Paavali puhui kunnioittavasti työtovereistaan, joilla oli keskinäistä kahnausta. Hän ei osoitellut, että näillä kahdella on erimielisyyttä, vaan kertoi, että hän tekee työtä rinta rinnan heidän kanssaan.

”Kristityn kutsumus on olla erilainen moraaliltaan, mutta ei erottautua sosiaalisista yhteyksistä. Jumala kutsuu meitä olemaan pyhiä mutta ei outoja”, Brown opetti.

Kristityt voivat vaikuttaa maailmaan ja muuttaa ei-kristillisiä yhteisöjä. Lindsay Brown mainitsi K.S. Latourettelta oppimansa kuusi kristillistä vahvuutta, jotka auttavat kristittyjä tässä tehtävässä. Ne ovat rukous, evankeliointi, esimerkki, perustelu, toiminta ja kärsimys.

–Toivoa ei voi näytellä epätoivon hetkellä. Tulin nuorena uskoon ja olin pitkään sukuni ainoa kristitty. Kun ainut tyttäreni kuoli, isäni pyysi minua kastamaan itsensä. Kysyin häneltä, miksi juuri nyt. Hän vastasi, että ei ole helppoa, kun oma lapsi löytää jotain, mitä itsellä ei ole. ”Halusin tietää, että se toivo, mihin uskosi perustuu, on totta”, hän vastasi. Tähdet loistavat kirkkaimmin autiomaassa.

Raamatun opetus auttaa sitoutumaan Kristukseen. Brown kertoi nuorista, jotka jäivät pois seurakunnan toiminnasta, koska heille ei opetettu Sanaa. Raamattu on täynnä käytännön ohjeita, miten elää yhteiskunnassa. Se auttaa ihmisiä sovittamaan yhteen hengellisen elämän ja muun elämän.

– Jumala pystyy käyttämään kaikenlaisia ihmisiä. Mihin Jumala sitten johdattaakin, älä menetä suolaasi. Ei ole helppoa tapaa, on vain raamatullinen tapa.

Anne Lepikko