Kirkossa ja kristillisissä järjestöissä puhumme paljon maallikkoudesta. Tuloksena on kuitenkin varsin passiivinen kirkkokansa. Tämä kuninkaallinen papisto (1. Piet. 2:9) on

Evankelistapäivät Lahdessa

Ilon jakajat kokoontuvat Evankelistojen yhteyspäivillä

Kirkossa ja kristillisissä järjestöissä puhumme paljon maallikkoudesta. Tuloksena on kuitenkin varsin passiivinen kirkkokansa. Tämä kuninkaallinen papisto (1. Piet. 2:9) on laitettu katsomoon ja sitten ihmetellään, että kristinuskon vaikutus maassamme menee kaakon suuntaan.

Evankelistojen yhteyspäiville  Lahteen kokoontuu 15.–16.8.2017  nuoria ja vanhoja, jotka haluavat tilanteeseen muutosta. Päivät syntyivät 22 vuotta sitten rovasti Kalevi Lehtisen näystä rohkaista evankelistoja. Tapahtuma on kasvanut ja kokoaa nyt satoja, jotka haluavat olla mukana evankeliumin verkostossa suomalaisten tavoittamiseksi. Joukkoon mahtuu vielä!

7 asiaa evankelistan tehtävästä

Evankelistan tehtävässä tarvitaan mielestäni ainakin näitä eväitä:

  1. Tulee tuntea Jeesus, jota esitellään muille. Henkilökohtainen usko on välttämätön lähtökohta.
  2. Tulee luottaa Jumalan sanan voimaan. Alussa Jumala loi sanallaan kaiken tyhjästä. Jumalan sana luo myös kuulijassa henkilökohtaisen uskon. Siksi evankelistan tehtävä on välittää ennen kaikkea evankeliumia ja Jumalan sanoja. Paavali määritteli julistamansa evankeliumin sanomaksi Jeesuksen ristinkuolemasta ja ylösnousemuksesta (1. Kor. 15). Vain Jumalan sanassa on uutta luova voima, joka synnyttää uskon. Evankelista on voimallisten Jumalan sanojen julistaja.
  3. Evankelista tietää, että ihmiset eivät tarvitse elämäntapaopetusta vaan pelastusta. Jokainen on syntiensä tähden luonnostaan Jumalan vihan alla ja matkalla ikuiseen tuskaan.
  4. Usko Jeesukseen pelastaa.
  5. Kalastaja on siellä, missä kala liikuu. Evankelistalla on halu kohdata ihmisiä. Suurimmalla osalla on ihmissuhdeverkostossa niitä, jotka eivät ole vielä löytäneet yhteyttä Luojaansa. Kannattaa hidastaa ja viettää aikaa heidän kanssaan.
  6. Evankelistan tulee uskaltaa olla aito. Oikea uskonelämä ei vie eroon arkipäiväisyydestä vaan tulee sen keskelle.
  7. Evankelista arvostaa toisten erilaisia kutsumuksia. Kaikilla ei ole samaa kutsumusta, ja evankelistoillakin on omiin lahjoihin, kutsumukseen ja elämäntilanteeseen liittyen oma erityiskutsumuksensa, joka on juuri hänen tehtävänsä. Evankelistat eivät ole yhdestä muotista veistettyjä kuten kaupan ketsuppipullot. Evankelistan tulee arvostaa ja rohkaista toisten kutsumusta ja tehtävää eikä ajatella, että vain hänen tapansa toimia on oikea.

Pääroolissa ei ole evankelista vaan sanoma

Evankeliumin vallankumouksellinen voima ei ole puhujassa vaan sanomassa. Se ei ole evankelistan innovatiivisuudessa tai fiksuudessa vaan Sanassa. Jumalan Raamatussa ilmoittamat sanat kantavat voimaa itsessään. Silti sanoman välittämiseen on syytä käyttää kaikkea luovuutta, lahjakkuutta ja taitoja.

Evankelista ei ole supersankari. Usein hän kokee syyllisyyttä ja riittämättömyyttä katsoessaan suurta tehtävää ja omaa elämäänsä. Evankelista saa voimansa anteeksiantamuksen sanomasta, jota hän julistaa toisille. Se tekee sanomasta aidon. Evankelistan heikkous voi Jumalan vaakakupissa kääntyä vahvuudeksi, kuten Paavalin elämässä: ”Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa” (2. Kor. 12:9). Tällaiseen evankelistakouluun ei kukaan halua, mutta sinne moni viedään.

Parasta pöytään!

Evankelista tarjoaa ihmisille parasta, mitä kirkossa on tarjolla. Hän keskittyy sanomassaan ja teoissaan lähimmäisten auttamiseen Jumalan yhteyteen. Hän jakaa pelastuksen evankeliumia, julistaa syntejä anteeksi ja johtaa ihmisiä taivaan tielle.

Evankelista kokee tuon suurimpana ja hienoimpana kutsumuksena. Se on parasta, mitä hän on saanut, ja parasta, mitä hän haluaa jakaa eteenpäin.

Evankelista arvostaa kutsumustaan mutta ei aseta itseään toisia ylemmäksi. Kirkossa on erilaisia tehtäviä ja kutsumuksia. Onneksi kaikki eivät ole evankelistoja.

Ja sitten rohkeasti Lahteen!

Evankelistojen yhteyspäiville on kutsuttu kaikki, jotka pohtivat paikkaansa evankeliumin palveluksessa. Ei tarvitse olla kalevilehtinen tai billygraham eikä kuuluisa tai kyvykäs. Naiset ja miehet, nuoret ja vanhat, luterilaiset ja muut, työntekijät ja maallikot, kaikki ovat tervetulleita pohtimaan, miten yhdessä toimimme evankeliumin verkostossa, jotta maan päällä ilo leviäisi ja taivas täyttyisi.

Evankelistapäivien näyn takana ollut Kalevi Lehtinen sanoi kerran omasta tiestään näin:

”Tieni ihmiseksi on ollut matka pois rooleista avoimuuteen ja heikkouteen, laista ja suorituspakosta armoon ja omasta hyvyydestä syntisyyden hyväksymiseen. Se on johtanut pois johtoasemasta ja vallasta sekä väenpaljoudesta yhden ihmisen kohtaamiseen. 2000 vuotta sitten Jumala tuli ihmiseksi. Tule sinäkin!”

Kirkot ja järjestöt tarvitsevat evankelistoja. Evankelistakin väsyy, masentuu ja kokee yksinäisyyttä. Juuri siksi on syytä tulla Lahteen tapaamaan ja tutustumaan lajitovereihin.

Ilon jakajat, tavataan Lahdessa!


Kirjoittaja  Mika Tuovinen on Kansanlähetyksen lähetysjohtaja, joka on useana vuonna aina osallistunut Evankelistojen yhteyspäiville.