Ensimmäistä kertaa Etiopiassa, ensimmäistä kertaa Afrikassa, ensimmäistä kertaa yli 2 000 metrin korkeudessa. Kun Etiopian Mekane Yesus -kirkon partnerikokouksen avajaisjumalanpalvelus

Kansanlähetyksen Etiopian työalueen esimies Pirkko Tuppurainen (vasemmalla) ja aluekoordinaattori Anne Tuovinen Mekane Yesus –kirkon partnerikokouksessa.

Etiopiassa juhlitaan lähetystyön isoa kuvaa

Ensimmäistä kertaa Etiopiassa, ensimmäistä kertaa Afrikassa, ensimmäistä kertaa yli 2 000 metrin korkeudessa. Kun Etiopian Mekane Yesus -kirkon partnerikokouksen avajaisjumalanpalvelus alkaa, olen päästäni pyörällä ohuesta ilmanalasta ja kaikesta siitä, mitä tästä maasta ja kirkosta voisi oppia. Mekane Yesus -kirkko – kohta 60-vuotias – jatkaa kasvuaan.

Tänään partnerikokouksen alkaessa istun salissa muiden pohjoismaisten, amerikkalaisten ja saksalaisten järjestöjen edustajien kanssa, niiden, jotka aikoinaan perustivat tämän kirkon ja rakensivat pohjan. Meistä jokainen varmasti ymmärtää, että monella tavalla saaja on jo muuttunut antajaksi ja antaja saajaksi. Suunnilleen puolet osallistujista onkin paikallisia; kaksi edustajaa kustakin kirkon synodista eli ”hiippakunnasta” sekä kirkon johto.

Mekane Yesus -kirkossa on sellaista päätähuimaavaa intoa ja rohkeutta, joka monista länsimaisista kirkoista nykyään puuttuu. Päätähuimaavia ovat myös jäsenluvut ja tavoitteet. Vuoteen 2017 päättyvässä strategiassa yhdeksi tavoitteeksi on asetettu, että kirkossa olisi miljoona pienryhmää. Vuoden lopussa ehkä kuulemme, syntyikö niitä miljoona tai ehtikö kukaan niitä laskea.

Työsarkaa riittää.  Nopean kasvun keskellä ymmärrys siitä, mistä kristinuskossa todella on kysymys, jää helposti ohueksi. Työntekijöiden ja seurakuntalaisten kouluttaminen terveeseen kristilliseen oppiin ja elämään on Mekane Yesus -kirkon suurimpia haasteita.

Maaliskuussa tehtävästään väistyvä arkkipiispa, etiopialaisittain presidentti, saarnaa. Tohtori Wakseyom – täällä tuttavallisesti etunimellä puhuteltava – kertoo huonoja uutisia Johanneksen evankeliumin 1. luvun pohjalta. Ensimmäinen huono uutinen on se, että emme voi katsoa ja kauhistella maailman pahuutta ulkoapäin. Synti on meissä; olemme osa ongelmaa. Toinen huono uutinen on se, että joudumme kristittyinäkin elämään maailmassa, joka on synnin alainen.

Arkkipiispa saarnaa partnerikokouksen avajaisjumalanpalveluksessa.

Kuva: Arkkipiispa saarnaa partnerikokouksen avajaisjumalanpalveluksessa.

Tohtori Wakseyom muistaa kertoa myös hyvät uutiset. Niistä suurin on, että Jumala antaa anteeksi. Joskus synti on niin suuri, että voimme vain ihmetellä, miten Jumalan armo voi riittää tähänkin. Totuus kuitenkin on, että hän jakaa armoaan joka päivä, yhä uudestaan, myös syntisistä suurimmille. Tätä sanomaa rikkinäisessä maailmassamme kannattaa jakaa.

Uskonpuhdistuksen juhlavuoden kunniaksi paikalle on kutsuttu muidenkin Etiopian kirkkokuntien edustajia. Jokainen kertoo vuorollaan, miten suuri ilo on veljeys ja sisaruus Jeesukseen uskovien kesken. Kun maassa on vielä parhaillaankin meneillään hätätila viime lokakuisten levottomuuksien vuoksi, rauhan ja sovinnon sanomalla on annettavaa.

Etiopian illan pimennyttyä juhlat vasta alkavat.

Etiopian illan pimennyttyä juhlat vasta alkavat.

Puheita kuunnellessa pimeys laskeutuu humahtaen ja on aika sytyttää pihalle perinteinen nuotio. Juhlimme kristittyjen yhteyttä hyvällä ruualla, musiikilla ja vilkkaalla keskustelulla yli kansallisuus- ja kirkkokuntarajojen. Jokaisella on jotain oppimista ja jotain, mistä toiset voivat oppia.
Kansanlähetys kulkee Etiopian kristittyjen rinnalla diakoniatyön projekteissa, tarjoamalla asiantuntija-apua ja kääntämällä Raamattua vähemmistökielille. Tule mukaan!

Kuvat ja teksti: Anne Tuovinen

Lue Annen matkasta
Lähetystyötä Etiopiaan ja Etiopiasta.
Kirkkoreissulla Etiopiassa.

Lahjoituksesi tämän artikkelin kohdalla kohdistuu pappien koulutukseen Etiopiassa. Valitse haluamasi summa tarttumalla kursorilla palkissa olevaan ruutuun ja liikuttamalla sitä oikealle tai vasemmalle. Summa näkyy neliössä.

Lahjoita tähän työhön:


Tallenna