Lennot Addis Abebaan välittävät kuvaa ajastamme. Helsinki-Vantaan lentokentältä nousin koneeseen, joka oli suurimmaksi osaksi täytetty kaukomailta tulleilla marjanpoimijoilla. He matkasivat

Etiopia – liian iso pala pureskeltavaksi

raamattuavain_extra_matkaleLennot Addis Abebaan välittävät kuvaa ajastamme. Helsinki-Vantaan lentokentältä nousin koneeseen, joka oli suurimmaksi osaksi täytetty kaukomailta tulleilla marjanpoimijoilla. He matkasivat takaisin kotiin, kuten myös neljä arabiaa puhuvaa turvapaikanhakijaa. Istanbulista Addis Abeban koneeseen nousi satakunta turkkilaista. He lensivät töihin Etiopiaan.

Valtavasti ihmisiä jonottaa sinivalkoisiin mini-busseihin Mekanissan kaupunginosassa

Valtavasti ihmisiä jonottaa sinivalkoisiin mini-busseihin Mekanissan kaupunginosassa.

Pieni kävelykierros toi tuntumaa kaupunkiin, johon edellisenä yönä muiden nukkuessa saavuin. Iltapäivällä neljän aikaan kaupungilla kävellessä ei voinut olla herättämättä huomiota. Länsimaalainen kameroineen huomattiin. Moni hymyili tervehtien ohi kulkiessa. Kahvilan ikkunasta kadulle katsoessa sai myös osakseen huomiota. Oli vaikea tottua edustamaan vähemmistöä, joka erottautui joukosta huutomerkin lailla.

Pieniä kauppapaikkoja on niin pääkadun varrella kuin sivukujilla.

 

 

Maittavaa Etiopialaista ruokaa Aki ja Pirkko Tuppuraisen, sekä Mikael Halleenin kanssa kelpasi syödä, vaikka ruuan mausteisuus sai hien otsalle

Maittavaa etiopialaista ruokaa Aki ja Pirkko Tuppuraisen, sekä Mikael Halleenin kanssa kelpasi syödä, vaikka ruuan mausteisuus sai hien otsalle.

Etiopia on iso pala pureskeltavaksi. Olen lukenut ja keskustellut maasta, enkä siitä huolimatta todellakaan voi sanoa tietäväni, missä olen.  Lauantaiaamuna varhain lähdemme etelään, ja uskoisin lähipäivien avaavan ymmärrystä. Päivä tien päällä kertonee myös paljon.

Mekane Yesus kirkon diakoniatyön koordinaattori Taddelech Loha ja diakoniatyön neuvonantaja Mika Lehtinen

Mekane Yesus -kirkon diakoniatyön koordinaattori Taddelech ja diakoniatyön neuvonantaja Mika Lehtinen.

Tapaan Mekane Yesus -kirkon diakoniatyön koordinaattoria Taddelechian . Hän kertoi, kuinka he kirkossa pitävät Jeesusta esimerkkinä siitä, miten diakoniaa harjoitetaan. Diakonia nähdään eteenpäin lentävän linnun toisena siipenä. Evankelioiminen on toinen siipi. Molempien tulee toimia kunnolla, jotta päästäisiin eteenpäin. Kirkossa ei ole virkoja diakoniaan, vaan sitä toteuttavat seurakuntalaiset. Kirkon tavoitteissa on voimakas evankelioimistyö, ja siten diakonialtakin odotetaan paljon. Lähettimme Mika Lehtinen toimii diakoniatyön neuvonantajana.

Bloggaajan työpiste Kansanlähetyksen vierastalon kuistilla Mekanissassa

Bloggaajan työpiste Kansanlähetyksen vierastalon kuistilla Mekanissassa.

Ylläoleva kuva antaa väärän käsityksen. Bloggaan tätä kirjoitusta kynttilän ja taskulampun loisteessa. Sähköt katkesivat iltapäivällä rankkasateiden vyöryttäessä paikallisen joen yli äyräitten. Olin katsomassa, kun läheisestä pihapiiristä pelastettiin kaksi maastoautoa, jotka olivat joutuneet keskelle pihaan syntynyttä lampea.

Gallo Aylate demostroi miltä tuntuu saada käsiinsä juuri valmistunut Raamatunkäännös omalla kielellä

Gallo demostroi, miltä tuntuu saada käsiinsä juuri valmistunut raamatunkäännös omalla kielellään.

Vierailemme raamatunkäännöstyötä tekevän SIL international -organsaation toimistolla.  Ajamme ohi kaatopaikan, jossa jo roska-autojen lavoilla ensimmäiset etsivät jotain roskien joukosta. Tahdon ottaa kuvia, mutta ihmiset eivät pidä siitä. Joudumme etenemään jonossa kävelyvauhtia. Lukitsemme auton ovet. Kaatopaikan viereen rakennetaan isoa voimalaa; ehkä jätekasa kaupungin keskustassa muuttuu tulevaisuudessa hyödylliseksi energialähteeksi.

Toimistolla käännöstyön koordinaattori Gallo kertoo, miltä tuntuu saada käsiinsä vihdoinkin Raamattu omalla kielellään: nyt voi tavoittaa, miltä teksti tuntuu, haistaa ja maistaa − tuntea! Omakielinen käännös lopettaa käännösten tulkinta-kirjavuuden, ja siitä voi suoraan lukea, miten asiat ovat. Ehdin napata kaiken keskellä tuokiokuvan. Kunpa ymmärtäisimme, miten tärkeää raamatunkäännöstyö on ja miten laajat sen vaikutukset ovat!

Minulla olisi tähän blogiin vielä kuvia ja juttua. Vierailin vammaisten naisten konttikonttorissa. Lähetystyön edesauttamana joukko naisia on löytänyt keinon tehdä työtä − vaatteita ja erilaisia neuleita. Vammaisten asema on erittäin huono täällä, muutenkin kuin pelkän sosiaaliturvan tähden. En uskalla enää venyttää tätä bloggausta, sillä varanetti toimii hitaasti ja ilta on jo pitkällä. Sähkö kyllä juuri tuli takaisin, sammutan kynttilän. Jatkan sunnuntaina, jos Herra suo.

Aamuvarhain matka jatkuu kohti Arba Minchiä. Herra varjelkoon ja johdattakoon pientä matkaajaa.

Kuuntele edellisen juttumatkan matkakertomus: Matkalla maahanmuuttajatyöhön, Saksa, Berliini 2016

Veijo Olli, Addis Abeba 30.9.2016

Artikkelin kirjoittaja Veijo Olli on Kansanlähetyksen radio- ja tv-työn koordinaattori. Tutustu Veijoon ja tilaa hänen rukouskirjeensä tästä linkistä.

Etiopia