Etiopian evankelisen Mekane Yesus -kirkon entinen presidentti eli ylin johtaja, tohtori  Emanuel Abraham on päässyt taivaan kotiin 22.10.2016. Hän oli

Emanuel Abraham on kuollut

Etiopian evankelisen Mekane Yesus -kirkon entinen presidentti eli ylin johtaja, tohtori  Emanuel Abraham on päässyt taivaan kotiin 22.10.2016. Hän oli kuollessaan 103-vuotias.

Imanuel_smallEmanuel Abraham syntyi 1913 Bodjissa Länsi-Etiopiassa. Hän avioitui 1932 nyt jo edesmenneen Eleni Alemayehun kanssa. Heillä oli kaksi tytärtä ja kaksi poikaa sekä kolme lastenlasta.

Tohtori Emanuel toimi kirkon presidenttinä vuosina 1963−1985. Sitä ennen hän toimi  muun muassa suurlähettiläänä Intiassa, Italiassa ja Englannissa.

Palattuaan Englannista kotimaahansa hän toimi ensin opetusministeriön johtajana, myöhemmin keisari Haile Selassien poliittistan asioiden päällikkönä, postiministerinä, kommunikaatioministerinä ja kaivosministerinä. Emanuel Abraham toimi myös erilaisissa tehtävissä Luterilaisessa maailmanliitossa 27 vuotta.

Emanuelin presidenttikautena Mekane Yesus -kirkko rekisteröitiin virallisesti. Hänen aikanaan perustettiin muun muassa Mekane Yesus -seminaari ja Etiopian evankelinen College sekä Radio Voice of the Gospel. Koska hänellä oli hyvät yhteydet keisarin hallintoon, hänen presidenttikaudellaan kirkko onnistui saamaan tonttimaata muun muassa kirkon päätoimistolle.

”Emanuel Abraham on nähnyt hämmästyttävän nopean kirkkonsa kasvun. Kun Mekane Yesus -kirkkko perustettiin vuonna 1959, siinä oli vajaat 20 000 jäsentä. Nyt yli 8 miljoonan jäsenen kirkko on kasvanut maailman suurimmaksi luterilaiseksi kirkoksi”, sanoo Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen.

Emanuel Abrahamin muistotilaisuus pidettiin Addis Abebassa Ammest Kilon kirkossa. Häntä oli saattamassa omaisten lisäksi lukuisa joukko kirkon ja valtion työntekijöitä sekä eri lähetysten edustajia. Presidentti Wakseyoum Idossa luki surunvalitteluja eri puolilta maailmaa, joukossa muun muassa Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen ja Suomen Lähetysseuran surunvalittelut.

IMG_6980

saattokulkue_small

Emanuel Abraham saatettiin haudan lepoon Addis Abebassa.

Kuvat ja teksti:
Pirkko Tuppurainen
lähetystyöntekijä, Etiopia

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna