Japanin suomalainen koulu eli Jasuko aloitti toimintansa vuonna 1964. Koulu perustettiin Japanissa lähetystyötä tekevien suomalaisten lapsille, mutta se oli avoin

Joulujuhla Jasukossa vuonna 1988. Kuva: Pihkaloiden albumi

Jasuko oli suomalaislasten koulu Japanissa

Japanin suomalainen koulu eli Jasuko aloitti toimintansa vuonna 1964. Koulu perustettiin Japanissa lähetystyötä tekevien suomalaisten lapsille, mutta se oli avoin kaikille muillekin Japanissa asuville suomalaisille koululaisille.

Jasukon uusi koulurakennus valmistui vuonna 1987. Kansanlähetyksen lähetystyöntekijä Seppo Vänskä oli yksi projektin päävastuunkantajista. Kuva: Jorma Pihkala

Jasukon perusti Suomen vapaa ulkolähetys eli Fida International. Myöhemmin mukaan liittyivät Lähetysyhdistys Kylväjä, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys sekä Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys.

Koulua pidettiin ensin huonokuntoisissa parakeissa. Sisäoppilaitoksen uusi asuntolarakennus otettiin käyttöön tammikuussa 1987. Samana vuonna koulun oppilasmäärä oli suurimmillaan, kun koululaisia oli yhteensä 43.

Jasukon oppilaat vuonna 1988. Kuva: Jorma ja Lea Pihkalan arkisto

Jasukon toiminta suomalaisena kouluna päättyi 2003. Nykyään tilat ovat japanilaisen TPKF:n käytössä ja niissä järjestetään leirejä ja koulutuksia.

Katso lisää videojoulukalenterin tämän päivän luukusta.
Voit myös lukea Kansanlähetyksen Japanin työstä täältä.

Lahjoita tähän työhön: